USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українці все частіше розлучаються онлайн

Головна причина – хтось з подружжя перебуває за кордоном
Розлучення
Джерело: відкриті джерела

З кожним роком в Україні зростає кількість пар, які розлучаються в онлайн-режимі. Про це свідчать дані Опендатаботу.

Так, за останні чотири роки в українських судах було проведено 1414 судових засідань щодо розірвання шлюбу в режимі відеоконференції.

Лише у поточному році станом на початок вересня було проведено 520 таких засідань. Це вже більше, аніж за весь 2021-й або ж 2022 рік – тоді відбулося відповідно 279 та 434 судових засідань. З року в рік подружні пари все частіше припиняють свої офіційні відносини саме таким чином.

За перше півріччя розірвали шлюб через органи ДРАЦС понад 10 тисяч пар.

Чому почастішали випадки онлайн-розлучень

За даними аналітиків, основна причина – неможливість подати спільне звернення до РАЦСу – наприклад, коли один із пари знаходиться за кордоном. Саме за таких умов громадяни можуть взяти участь у судових засіданнях онлайн – в режимі відеоконференції.

І реалізувати це право можливо декількома шляхами.

Так, подружжя має подати до суду заяву щодо розірвання шлюбу в паперовому вигляді. Суди для цього обираються не випадковим чином – це повинен бути або суд тієї області, де було укладено шлюб, або того регіону, де зареєстрований хоча б один із подружжя.

Після того, коли суд відкриє провадження по такій справі, подружжя має право подати клопотання про участь у засіданні в режимі відеоконференції.

При цьому, щоб взяти участь в судовому засіданні в онлайн-форматі, потрібно пройти реєстрацію в Електронному суді за допомогою електронного цифрового підпису (КЕП). До речі, вказану систему також можна використовувати, щоб подавати до суду документи в електронному вигляді.

Другий шлях є більш простим – подружжя може звернутись до адвоката, який спеціалізується на сімейних спорах і надасть всі необхідні консультації. Укласти з ним договір про надання правової допомоги також можна за допомогою КЕП.

Нагадаємо, ми писали, що глава уряду Канади Джастін Трюдо оголосив про розлучення із дружиною Софі Грегуар-Трюдо.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот