USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Від початку великої війни українці виграли 397 судів щодо відшкодування збитків Росією

З 2 квітня у Гаазі відкривається Реєстр збитків для України
зруйноване житло війна

Зруйнований будинок внаслідок атаки росіян

Джерело: відкриті джерела

397 рішень винесли українські суди щодо відшкодування шкоди, завданої військовою агресією Росії з початку повномасштабного вторгнення. Кількість таких справ стабільно зростає: у 2022 році їх було 44, а у 2023-му – вже 262 рішення, повідомили аналітики Опендатабот.

За три місяці 2024 року до реєстру додалося 91 судове рішення щодо відшкодування РФ збитків, спричинених війною.

"Більшість рішень стосується стягнень на користь людей – 292, ще 105 рішень винесли на користь бізнесу. У цьому році вже розглядають щонайменше 487 справ проти країни-агресорки, з них 310 справ порушені громадянами та 177 – бізнесом", – йдеться у публікації.

Майже 400 судових рішень щодо відшкодування збитків Росією зафіксовано в Україні станом на кінець березня цього року, за даними пошуковика по судовому реєстру "Бабуся".

З 2 квітня у Гаазі відкривається Реєстр збитків для України

Так, громадяни, які постраждали через війну РФ після початку повномасштабного вторгнення, можуть подати заяву безплатно через "Дію".

Потрібно лише надати необхідну інформацію про постраждалих, їхнє майно та пошкодження. А ще оцінку збитків і додаткові докази для підтвердження інформації, викладеної у заяві.

З часом планується уможливити подання заяв до Реєстру збитків навіть за умови, якщо людина не зверталася до місцевої влади.

Крім того, згодом планують розширити перелік категорій збитків через агресію РФ.

До Реєстру можна буде подавати заяви через "Дію" щодо:

  • завданої шкоди життю та здоров’ю;
  • примусового переміщення та вимушеного переселення;
  • злочину катування та сексуального насильства;
  • інших ушкоджень та завданих збитків.

У майбутньому заяви про завдану шкоду бізнесу та інфраструктурі зможуть подати юридичні особи та держава.

Нагадаємо, Реєстр створили під егідою Ради Європи у травні минулого року. Станом на кінець березня до нього долучилися 43 країни та ЄС, в тому числі США, Японія та Канада.

Головна мета Реєстру – зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб Росія виплатила Україні й українцям справедливі репарації, зазначав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

До речі, у Києві відкрили офіс Реєстру збитків, завданих Росією. Офіс почне приймати безпосередні заявки від постраждалих на початку квітня. Як подати заявку, ми повідомляли в матеріалі.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян