USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

"Українським дронам бути": Міноборони уклало 16 контрактів з українськими виробниками БПЛА

Закупівли БПЛА для ЗСУ збільшаться – в цьому році на цей сегмент спрямують близько 20 млрд гривень
Резніков

Міністр оборони України Олексій Резніков

Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони України уклало 16 контрактів на виробництво безпілотних літальних апаратів. Про це повідомив глава Міноборони Олексій Резніков на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, Міністерство отримало заявки від українських виробників на 75 БПЛА різних типів.

"Після консультацій із Генеральним штабом ЗСУ, після випробувань Міноборони вже укладено 16 державних контрактів з українськими виробниками БПЛА, – написав він.

Таким чином, у 2023 році збільшаться закупівлі БПЛА для ЗСУ. На цей сегмент планують спрямувати близько 20 млрд гривень.

Резніков додав, що це лише початок, оскільки йдеться не тільки про потреби аеророзвідки.

"Ми говоримо про розвиток ринку дронів широкого спектра застосування – повітря-земля-вода. Це і про коригування артилерії, і про нанесення ураження ворогу (ударні дрони), і про доставку б/к, евакуацію поранених тощо", – йдеться в повідомленні.

Глава Міноборони найближчими днями також планує зустрітися з українськими розробниками і виробниками БПЛА.

"Сьогодні ми стримуємо ворога за рахунок безпрецедентної допомоги партнерів. І щиро вдячні за неї. Але завтра ми маємо бути готові не тільки захистити себе, але й надати допомогу нашим союзникам, виконуючи роль щита Європи на сході. І я впевнений, що ми дійсно можемо бути одним зі світових лідерів в цій сфері, – наголосив він.

Які вони українські дрони? 

Лише у грудні 2022 року до експлуатації у Збройних силах України допущено сім зразків БПЛА українського виробництва. Раніше армія приймала до експлуатації один-два зразки безпілотних літальних апаратів на рік.

Безпілотники “Фурія”
Джерело: Фокус

Розповімо та покажемо деякі із новіших українських дронів. 

Розвідувальний безпілотний літак "Довбуш Т10", який вже запустили в масове виробництво. 

Озброюється шістьма гранатами для РПГ, кожна з яких є достатньо потужною, щоб знищити танк, іншу бойову техніку або живу силу ЗС РФ. Під час випробувань дрон показав точність три метри за висоти скидання 100 метрів хороший показник, хоча розробники планують поліпшити його.

Інженери української організації "Чорний ворон" зібрали дешевий дрон eBOSH

Це легкий і швидкий квадрокоптер із пластиковою трубою, куди заряджається граната ВОГ-17. Оператор керує безпілотником за допомогою окулярів із видом від першої особи, а особлива конструкція дозволяє обертати апарат під будь-якими кутами під час польоту.

Компанія Ukrspecsystems у жовтні представила український безпілотний розвідувальний комплекс Shark, основною особливістю якого стала камера з 30-кратним оптичним зумом, що дозволяє розглядати позиції ЗС РФ із відстані до п'яти кілометрів.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
"Рамштайн 2.0": Міноборони роз’яснило, що це та як воно працюватиме
Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни Закон про мобілізацію почне діяти з 18 травня: Основні зміни