USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Український театр точно цю війну переживе": Про виклики сьогодення та як можна повернути культурні надбання, вкрадені РФ, розповів Потураєв

Нині держава сприяє збереженню українського мистецтва, зазначає нардеп
Микита Потураєв
Микита Потураєв
Джерело: відкриті джерела

Попри виклики сьогодення український театр продовжує функціонувати та розвиватися, а держава докладає зусиль, аби зберегти українське мистецтво. Відтак, український театр має всі шанси пережити цю війну. Такий оптимістичний прогноз в ефірі UWN висловив народний депутат України, голова комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв.

"Держава сприяє збереженню українського мистецтва. Щонайменше тим, що вона продовжує фінансувати. Не слід забувати про ті зусилля, які були зроблені Міністерством культури інформаційної політики щодо переміщення тих театральних колективів, які мали бажання, з прифронтових зон в більш безпечні місця. Знову ж таки, не буду зараз оцінювати, не беруся сказати, що все було зроблено на 12 балів, але щонайменше український театр точно цю війну переживе", – зазначає нардеп.

Втім, нині перед театром існує безліч викликів. Їх, на переконання Потураєва, можна вирішити.

Найперше – вистави, поставлені на твори російських класиків, які були в доробку театрів до повномасштабного вторгнення. 

Нині ж ВРУ навряд буде на законодавчому рівні забороняти такі вистави, бо ж парламентарі "не забороняли жодним нашим законом видання книжок тих російських авторів, які не є громадянами Росії".

"Тобто хто до 1991 року помер, той не є громадянами Російської Федерації наразі, і їх можна видавати. Відповідно, можна ставити це. І, мені здається, що це рішення самого театру і рішення глядача – ходити на такі вистави чи не ходити", – пояснює він. 

Інший виклик – культурні надбання, що були викрадені ворогом.

Аби вирішити цю проблему необхідно, щоб український театр виїздив за кордони зі спектаклями українських драматургів і, зокрема, включав в такі свої репертуарні програми ті твори, які РФ приписує собі, і показувати ці вистави з наголосом на те, що це – український твір, українського автора.

"В мистецтві завдяки громадським ініціативам ми дуже багато зробити. Ми вже знаємо, що змінюються каталоги і таблички на картинах "російський художник" на "український художник". Я думаю, що те саме треба робити з мистецтвом", – додає нардеп.

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики повідомляло, що понад 1,5 тисячі об’єктів культурної інфраструктури пошкоджені або зруйновані, переважно це клуби та бібліотеки. Ще понад 600 пам’яток культури та історії також зруйновані або пошкоджені.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням