USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 9 6 0 (+910)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Український комік втік за кордон. Як це сталося і до чого тут Мінкульт

Стендап-комік Андрій Щегель виїхав із країни до Туреччини незважаючи на те, що отримав три повістки в армію. Дозвіл на виїзд він отримав від Мінкульту
блогер Андрій Щегель
Джерело: соцмережі

Український стендап-комік Андрій Щегель повідомив, що виїхав із країни до Туреччини незважаючи на те, що отримав три повістки в армію. У Мінкульті вже відреагували на заяви блогера. Тепер там просять посилити правила тимчасового виїзду військовозобов'язаних чоловіків за кордон. Про це йдеться на сайті відомства.

Нещодавно український комік в інтерв'ю журналісту Роману Скрипіну заявив, що він виїхав з України, оскільки вважає себе "вільною людиною".

"Три мої повістки – це дві з Рахова і одна з Надвірної. Я не боюся воєнкомів, визначаю себе як вільну людину. Зрозумів, що мені некомфортно і що я більше не можу. І знайшов собі спосіб виїхати і пожити в комфортній психологічній обстановці", – сказав він.

На запитання, як йому вдалося виїхати за кордон, Щегель відповів, що він "артист і представляє Україну".

"Мені виїзд робили такі рахіти, які робили його два місяці, тому що вони не можуть скласти літери по порядку. У дозволі на виїзд нас виїжджало шестеро людей, а виїхало п'ятеро, тому що прізвище одного неправильно написали. Так що це все робиться, і дуже легко", – каже артист.

Новини за темою: Зеленський доручив перевірити систему "Шлях": "Волонтерам", які виїхали за кордон та не повернулися, – приготуватися

Однак пізніше він розповів, що дозвіл на виїзд йому надала держава і Міністерство культури в рамках туру.

Крім розповіді про свій відпочинок Щегель заявив, що вважає країну "фікцією" і не відчуває докорів сумління через те, що його співвітчизники змушені гинути на фронті.

"Я виходжу з того, що це вибір хлопців – гинути", – додав він.

Що кажуть у Мінкульті?

У міністерстві стверджують, що Щегель порушив правила перетину державного кордону і повернення в Україну.

"МКІП сприяє виїздам різноманітних митців, творців, артистів, артисток, музикантів, журналістів тощо, які усвідомлюють свою справу та громадянську позицію, але через подібні випадки, як з Андрієм Щегелем, ситуація для тих, хто дійсно захищає Україну та веде боротьбу на культурному фронті ускладнюється", – йдеться в повідомленні Мінкульту.

Новини за темою: Кабмін відмовився від системи "єВідрядження", виїзд за кордон дозволять всім заброньованим чоловікам, – Свириденко

Також у відомстві пояснили, що Щегель, який порушив надане йому право виїзду за кордон, перебував у складі групи, якій було надано тимчасовий дозвіл.

"Дії коміка є неприпустимими в умовах воєнного стану, у час, коли переважна більшість свідомих чоловіків залишаються країні та готові воювати за збереження нашої держави", – зазначили там.

У зв'язку з ситуацією, що склалася, міністерство разом із правоохоронними органами вирішили ініціювати посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення в Україну чоловіків призовного віку.

Міністерством уже підготовлено та подано на затвердження КМУ більш жорсткий порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку.

Щодо ситуації зі Щегелем, то там обіцяють, що випадки з його ухиленням від мобілізації будуть взяті під контроль правоохоронців.

Читайте також:
G7 активізує постачання ППО для України G7 активізує постачання ППО для України
У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, - Малюська
На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців На меморіальному кладовищі ховатимуть не тільки загиблих під час війни бійців
Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так