USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В Україні вводять нові правила для експорту агропродукції й захисту прав агропідприємців в умовах воєнного стану

Постанова набирає чинності через 10 днів з дня опублікування, тобто з 10 листопада
агросектор
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Уряд схвалив постанову №1132 "Про реалізацію експериментального проєкту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану". Документ змінює правила експорту аграрної продукції, поінформували в пресслужбі Кабміну.

Нові правила мають унеможливити зловживання та порушення законодавства під час експорту агропродукції. А також захистити права агропідприємців, які дотримуються законодавства щодо експорту.

"Буде сформований перелік верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу, які здійснюють експорт товарів. Зокрема, зернових, олійних і продуктів перероблення", – йдеться в повідомленні.

Підприємець для включення в перелік експортерів повинен відповідати чотирьом критеріям:

  • Бути платником ПДВ на момент подачі заявки на експорт та станом на 23 лютого 2022 року.
  • Не мати податкового боргу з повернення валютного виторгу.
  • Щодо підприємця не складали акт ДПС про відсутність за місцем юридичної реєстрації при перевірці дотримання валютного законодавства.
  • Підприємець має документальне підтвердження від банку, з яким працює, що з 23 лютого 2022 року по 27 жовтня 2023 року провів хоча б одну успішну експортну операцію, по якій було повернення валютного виторгу.

Як це працює?

Для включення в перелік верифікованих експортерів підприємець, по-перше, має зареєструватись в державному аграрному реєстрі (ДАР), якщо він там ще не зареєстрований. По-друге, отримати лист підтвердження з банку щодо проведення успішної експортної операції. І третій крок – подати заявку в ДАР, де вказати код платника ПДВ та додати скан копії листа з банку.

Рішення про включення в перелік експортерів повинні ухвалити протягом трьох робочих днів після подачі заявки.

Оновлення відомостей про агропідприємців, які включені до переліку верифікованих суб’єктів, будуть щодня.

Постанова набирає чинності через 10 днів з дня опублікування, тобто з 10 листопада. До того часу митниця здійснює оформлення експорту за звичними процедурами, які діяли сьогодні.

Нагадаємо, ми писали, що у перші сім місяців повномасштабного російського вторгнення більшу частину українського зерна, що пройшла через прикордонні пункти Румунії, експортували сумнівні українські компанії, які звинувачуються в несплаті податків та інших злочинах.

Новини за темою: Україна з початку цього року експортувала 41 тис. тонн меду
Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен