USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Українське держпідприємство "Документ" працювало з фірмою, співвласник якої є громадянином Росії і підтримує агресію, – розслідування

Біографія іншого співзасновника компанії теж нерозривно пов'язана з РФ
РФ
Фото ілюстративне
Джерело: скріншот

Українське державне підприємство "Документ" восени 2022 року уклало договір про представлення інтересів у Німеччині з юридичною компанією Schmider & Еckstein. Співзасновники фірми досить довго працювали у РФ і вели там бізнес, а один з них навіть є громадянином країни-агресорки і підтримує політику Кремля, з'ясували журналісти-розслідувачі проєкту Радіо Свобода "Ти як?".

За даними розслідування, вказана компанія вже 20 років надає послуги клієнтам як з Центральної та Східної Європи, так і з Росії, допомагаючи відкривати бізнес у Німеччині. Також послуги стосуються і питань міграції.

"Журналісти з'ясували, що співзасновник Schmider & Еckstein Карл Екштайн називає Росію своєю "другою батьківщиною". Також у його біографії, яка розміщена на сайті компанії, вказано про співпрацю з Москвою впродовж 40 років. А ще Екштайн обіймав посаду почесного консула РФ у Швейцарії", – кажуть розслідувачі.

Крім того, він входить до "Міжнародної асоціації друзів Криму" (об’єднання, яке створили в т.о. Криму у 2017 році, щоб через так званих агентів впливу легалізовувати анексію українського півострова й адвокатувати зняття санкцій проти РФ, – ред.). І протягом 20 років є громадянином РФ.

Екштайн схвалює російське повномасштабного вторгнення в Україну: мовляв, "Путін повернув росіянам відчуття гордості". 

Щодо іншого співзасновника компанії, то Франк Шмідер проживає і надає свої послуги у Берліні. Попри це його біографія теж пов’язана з Росією. Щонайменше з 2001 року Шмідер має індивідуальний податковий номер РФ, дізналися розслідувачі.

"Попри всі факти, у 2022 році українське держпідприємство "Документ" уклало договір про представлення інтересів на території Німеччини із Schmider & Eckstein. Журналісти ознайомилися з копіями довіреності та листами, які юридична компанія відправляла клієнтам ДП", – додають розслідувачі.

Натомість у "Документі" запевнили, що доступ Schmider & Eckstein був обмежений "даними, які необхідні для представлення інтересів підприємства" чи ведення справ у судах. Також на держпідприємстві, яке має доступ до персональних даних українських громадян, стверджують, що ніхто "не мав доступу до Єдиного державного демографічного реєстру чи персональних даних громадян".

"Юристи Transparency International Ukraine, ознайомившись із довіреністю, кажуть, що повноваження юридичної компанії "є досить обширними", – зауважують журналісти.

Що відомо про ДП "Документ"?

Державне підприємство "Документ" створене у 2003 році і з червня 2011 року за рішенням Кабінету міністрів України перебуває у сфері управління ДМС України.

Основною метою діяльності підприємства є впровадження нових сервісів і стандартів надання послуг, створення сучасних умов для обслуговування громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Також підприємство наділене законом необхідними повноваженнями прийому заяв-анкет громадян на оформлення біометричних документів та їхньої видачі.

До речі, ми повідомляли, що з 24 липня закордонні філії ДП "Документ" відновили прийом заяв-анкет на оформлення паспортних документів для чоловіків. Однак головною вимогою є наявність оновлених даних для військовозобов’язаних.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч Путін збільшив чисельність російської армії: З грудня кількість солдатів зросте на 180 тисяч
Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ Україна стала останньою у світі за народжуваністю і першою за смертністю, – дані звіту ЦРУ
ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії ЄС продовжив індивідуальні санкції проти Росії