USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українська авіакомпанія пропонує відновити польоти в аеропорт "Ужгород"

Аеропорт знаходиться біля підніжжя Карпатських гір з боку Словаччини та відносно захищений зі сторони сходу
аеропорт
Аеропорт "Ужгород"
Джерело: відкриті джерела

Українська авіакомпанія Air Ocean Airlines хоче відновити польоти з аеропорту "Ужгород". Про це повідомив директор авіаперевізника В’ячеслав Геріга, пише профільне видання avianews.

За словами Геріги, Air Ocean Airlines могла б відкрити польоти з Ужгорода, якщо це буде безпечно. Аеропорт розташований впритул до словацького кордону. Тож літак одразу після зльоту потрапляє у повітряний простір країни –члена НАТО.

"Аеропорт знаходиться біля підніжжя Карпатських гір з боку Словаччини та відносно захищений зі сторони сходу. Злітно-посадкова смуга має розміри 2 тис. 038 на 40 метрів, що достатньо для безпечного виконання зльотів та посадок на літаках Ан-148-100Е", – йдеться в обґрунтуванні авіакомпанії, яке вона направила українській владі.

Якщо аеропорт "Ужгород" не відкриють для здійснення рейсів з пасажирами, Air Ocean Airlines готова працювати за кордоном на умовах мокрого лізингу – здавати літаки разом з екіпажами в оренду іншим авіаперевізникам. За такою схемою зараз працюють українські авіакомпанії SkyUp, "Роза Вітрів", Skyline Express (раніше Azur Air Ukraine).

Коментуючи можливість відновлення авіаперельотів авіакомпанією Ryanair, речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що "авіасполучення в Україні поки що відновлювати небезпечно". Під час війни робота цивільної авіації навряд чи можлива.

Новини за темою: Коли відкриють українське небо: Авіаексперт назвав ключові фактори

Ігнат вважає, що домовлятися з Росією про припинення обстрілів буде неможливо. Як приклад речник навів "зерновий коридор", з якого Москва вийшла одноосібно.

Що відомо про ужгородський аеропорт?

Аеропорт в Ужгороді не працює фактично з 2016 року, не враховуючи кількох місяців у 2019 році, коли рейси намагалася виконувати авіакомпанія "Мотор Січ", та кількох місяців у 2021–2022 роках, до початку російського вторгнення.

Торік 28 липня Закарпатська обласна рада виділила на аеропорт 26 млн гривень. Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко заявив про можливість відновлення пасажирських рейсів з міжнародного аеропорту "Ужгород".

1 серпня голова Закарпатської ОВА Віктор Микита спростував заяву Чубірка. І сказав, що аеропорт не готовий відновити авіасполучення найближчим часом, бо небо над Закарпаттям закрите так, як і над усією Україною.

Що відомо про авіакомпанію?

Air Ocean Airlines – українська авіакомпанія, створена у 2020 році. Розвивалася як регіональний авіаперевізник з повним сервісом. Компанія запустила рейси з Києва до Запоріжжя, Львова, Чернівців, Харкова, зі Львова до Запоріжжя та Харкова.

Перший рейс Air Ocean Airlines відбувся 2021 року. Переліт був за маршрутом Київ – Миколаїв. Проте вже 15 січня 2022 року компанія заявила, що скасовує всі рейси на два місяці.

Власником Ан-148, на яких літала Air Ocean Airlines, є кіпрська компанія Cyprus Aircraft Leasing 2.

12 травня 2023 року президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти Cyprus Aircraft Leasing 2, які передбачають блокування активів компанії.

Відзначимо, найбільша європейська бюджетна авіакомпанія Ryanair може відновити невелику кількість рейсів в Україну до кінця цього року. Про це заявив виконавчий директор авіакомпанії Майкл О'Лірі, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, на цей час компанія розглядає два плани.

Новини за темою: Лоукостер Ryanair представив план відновлення роботи в Україні
Читайте також:
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Україна отримає перші винищувачі F-16 до липня Україна отримає перші винищувачі F-16 до липня