USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Не лише F-16: Україна веде переговори про отримання ще кількох винищувачів

Йдеться про Gripen та Eurofighter
Рустем Умєров

Міністр оборони України Рустем Умєров

Джерело: відкриті джерела

Україна веде консультації із країнами-партнерами про можливе отримання літаків типу JAS 39 Gripen й літаків типу Eurofighter, про це у своєму інтерв’ю розповів міністр оборони Рустем Умєров.

"Зараз ми маємо від партнерів те, що вони дають коммітмент (домовленість або обіцянка зробити щось у майбутньому, – ред.) по F-16, коммітмент дають по Miragе, коммітменти або консультації йдуть по Gripen, консультації йдуть по Eurofighter. Тобто це дуже гарний список платформ. І ми обговорюємо, коли вони вже почнуть. Скоро у нас будуть результати, які ми анонсуємо. Сподіваюся, згодом ми повідомимо", – сказав глава оборонного вдомства.

Аналітики Defense Express зазначили, що по суті вперше за час повномасштабної війни прозвучала офіційна заява про те, що Київ працює над можливим отриманням Eurofighter. І це можна назвати в чомусь інтригуючою новиною, оскільки до цього моменту публічно питання по літаках цього типу на настільки високому рівні офіційні особи України ще не озвучували.

Eurofighter – "хижий птах"

Спочатку його задумували як винищувач для завоювання переваги в повітрі. Але під час безпосередньої розробки та експлуатації він отримав можливість завдавати ударів по наземних цілях, перетворившись у багатоцільовий бойовий літак.

У підсумку його пілоти визначили це повітряне судно як найдосконаліший у світі бойовий літальний апарат з поворотною стрілою, що забезпечує можливість одночасного розгортання в режимах "повітря-повітря" та "повітря-поверхня".

Його серійне виробництво розпочалось у 2003 році. Спочатку ця машина стала на озброєння ВПС Британії, Німеччини, Італії, Іспанії, Саудівської Аравії та Австрії. Згодом до них долучилися Кувейт та Оман, великий інтерес проявила і Індія.

 
 
Читайте також:
ЗСУ могли уразити на аеродромі ЗСУ могли уразити на аеродромі "Борисоглєбськ" рідкісні авіаційні боєприпаси
За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні За рік боїв під Вугледаром Росія втратила більше елітних воїнів, ніж за 10 років у Чечні
Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця Підрив А-50: Суд в Білорусі засудив до 25 років в'язниці українця
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід