USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна визнала три найбільші китайські нафтогазові компанії спонсорами війни

Компанії продовжують реалізовувати спільні з РФ проєкти
китайські компанії
Китайські компанії
Джерело: НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку міжнародних спонсорів війни три найбільші китайські нафтогазові компанії. Про це повідомили в пресслужбі агентства.

"China National Offshore Oil Corporation (Cnooc Group), China Petrochemical Corporation (Sinopec Group) та China National Petroleum Corporation (CNPC) продовжують реалізовувати спільні проєкти з Росією та через сплату податків фінансувати стратегічну галузь РФ", – вважають у НАЗК.

Що відомо про компанії?

China National Petroleum Corporation – найбільша китайська національна нафтогазова корпорація та одна з найбільших світових енергетичних компаній з видобутку нафти та газу. Прибуток корпорації у 2022 році зріс більш ніж удвічі, збільшившись до 21 млрд доларів на тлі глобального скорочення постачання нафти, частково через війну в Україні.

Має значну інтеграцію з найбільшими компаніями РФ у сфері нафтогазової галузі, а також з урядом держави-терориста. Серед основних спільних проєктів:

  • ВАТ "Ямал СПГ" (спільний проєкт з підсанкційною компанією ПАТ "Новатек", у якому CNPC володіє 20% акцій);
  • проєкт "Арктик СПГ-2" (спільний проєкт з підсанкційною компанією ПАТ "Новатек", у якому CNPC володіє часткою 10%);
  • газопровід "Сила Сибіру" (CNPC та підсанкційний АТ "Газпром" є операторами газопроводу);
  • нафтопровід "Сковородино – Мохе – Дацин" тощо.

"Володіючи часткою компаній у РФ, CNCP сплачує значні податки до бюджету агресора, що дає змогу продовжувати цю війну. Так, сума податку на прибуток "Ямал СПГ" у 2022 році становила близько 80 млрд рублів, або 1,14 млрд доларів", – йдеться у повідомленні.

Новини за темою: Компанії ЄС продовжують транспортувати російську нафту, незважаючи на цінові обмеження, – Bloomberg

Крім того, у вересні 2022 року "Газпром" і CNPC домовилися перейти на оплату послуг в національних валютах (рублях і юанях, – ред.), що посилює та стабілізує російський рубль, попри санкції.

Sinopec Group – друга за величиною державна компанія Китаю, яка займається видобутком викопного палива та спеціалізується на перероблюванні сирої нафти.

Ще наприкінці березня 2022 року представник Sinopec заявив, що китайська державна енергетична компанія продовжуватиме купувати сиру нафту та газ у Росії, навіть якщо Захід посилить санкції у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

"Корпорація володіє 10% акцій ПАТ "Сибур Холдинг", при цьому за перше півріччя 2023 року російський холдинг сплатив до бюджету держави-агресора податків на суму 33 млрд рублів, або 347 млн доларів. Sinopec через підконтрольну "Соїхл Гонконг Холдинг Лімітед" також володіє часткою 40% у ТОВ "Амурський газохімічний комплекс". 2022 року ця компанія сплатила до бюджету РФ 2,1 млрд рублів, або 30 млн доларів податків", – додали в агентстві.

Новини за темою: США ввели нові масштабні санкції проти РФ: Хто потрапив до чорного списку

Cnooc Group – третя за величиною національна нафтова компанія Китаю після CNPC та Sinopec. І є найбільшим морським видобувачем нафти та газу в КНР.

Дочірня компанія Cnooc Limited, як і інша китайська компанія CNPC, мають по 10% акцій у проєкті "Арктик СПГ-2", що розташований на півострові Гидан в Арктичному регіоні Росії. Капітальні вкладення для запуску "Арктик СПГ-2" на повну потужність оцінюють у 21,3 млрд доларів.

"Від початку повномасштабного вторгнення компанія продовжувала активно нарощувати співпрацю з Росією. У липні 2023 року добудували та спустили на воду першу лінію зрідження природного газу (ЗПГ) на плавучій основі гравітаційного типу, так званий "плавучий завод", проєкту "Арктик СПГ-2". Участь у його відкритті брав особисто президент РФ Володимир Путін", – розповіли в НАЗК.

Проєкту "Арктик СПГ-2" особливу увагу приділяє російська пропаганда. Як пишуть тамтешні ЗМІ, він є "перепусткою" за кордон, оскільки зріджений газ не підпадає під санкції чи інші вторинні обмеження.

Новини за темою: ЄС може запровадити 12-й пакет санкцій проти Росії вже у жовтні: На що планують ввести заборону?

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?