USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Україна та ЄС завершили роботу над текстом угоди про безпекові гарантії

Угода передбачає підтримку України у війні, допомогу у різних сферах, а також підтримку на шляху до ЄС і НАТО
Євросоюз
Євросоюз
Джерело: відкриті джерела

Україна та Європейський Союз офіційно узгодили текст угоди про гарантії безпеки. Її планують підписати найближчим часом. Про це повідомляє Офіс президента.

Зазначається, заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква провів завершальний раунд переговорів щодо безпекової угоди з ЄС із заступником генерального секретаря Європейської служби зовнішньої діяльності з питань миру, безпеки та оборони Шарлем Фрізом.

Переговорні команди України та Євросоюзу завершили узгодження тексту угоди та домовилися про її підписання вже найближчим часом. Угоду з Європейським Союзом буде укладено на виконання спільної декларації про підтримку України, яку ЄС разом з країнами G7 схвалив у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Гарантії безпеки

Україна уклала угоди про гарантії безпеки вже з 15 країнами Європи. Серед них Велика Британія, Норвегія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія, Португалія, Швеція та Ісландія.

Також нещодавно президент України Володимир Зеленський та американський лідер Джо Байден підписали відповідну безпекову угоду.

Кожна з укладених угод має спільні особливості – підтримка України у війні, допомога у різних сферах, а також підтримку на шляху України до ЄС і НАТО. Проте кожна з країн також дала індивідуальні зобов'язання відповідно до своїх можливостей.

Також 13 червня на саміті "Великої сімки" Україна і Японія підписали безпекову угоду. Згідно з документом, Токіо зобов’язується упродовж 2024 року надати Києву 4,5 млрд доларів допомоги.

Читайте також:
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна в рамках безпекових угод щорічно отримуватиме 60 млрд доларів військової допомоги, – Шмигаль Україна в рамках безпекових угод щорічно отримуватиме 60 млрд доларів військової допомоги, – Шмигаль
ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії
Україна підписала з ЄС угоду про безпеку Україна підписала з ЄС угоду про безпеку