USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

На саміті G7 Україна й США мають намір підписати безпекову угоду

Очікують, що угода, яку підпишуть Вашингтон і Київ, буде подібною до 14 інших угод, які Україна вже уклала
Зеленський і Байден в Японії_1

Володимир Зеленський і Джозеф Байден 

Джерело: Офіс Президента

13 червня на саміті G7 в Італії Україна та Сполучені Штати Америки планують підписати безпекову угоду. Цей договір стане 15-ю безпековою угодою, яку Київ підпише зі своїми союзниками, повідомляє CNN із посиланням на свої джерела.

Видання вказує, що угоду укладуть після довготривалих місяців переговорів між країнами.

"Обіцяна з боку США буде "виконавчою угодою". І це робить її менш формальною, ніж договори, а також необов’язковою для майбутніх президентів", – інформують джерела.

Також очікують, що угода, яку підпишуть Вашингтон і Київ, буде зрештою подібною до 14 інших угод, які Україна вже уклала.

Що передбачає документ?

Загалом документ зобов'язуватиме США протягом 10 років:

  • продовжувати навчання українських військових;
  • розширювати співпрацю у виробництві озброєнь та військової техніки;
  • продовжувати надавати військову допомогу;
  • більше обмінюватися розвідувальними даними.

Водночас у разі повторної атаки Росії, Сполучені Штати обіцяють провести консультації з Україною, щоб визначити подальші кроки. Аналогічні положення мають угоди з Британією, Францією та Німеччиною.

"Проте двостороння угода зі США, як і з іншими союзниками України, не міститиме положення про взаємну оборону, яке б зобов'язувало їх до військового захисту України в разі нового нападу", – додає видання.

Крім того, за словами джерел, безпекова угода між Сполученими Штатами та Україною не міститиме конкретних грошових зобов’язань щодо підтримки оборони України.

Разом з тим у додатку до угоди мають вказати, як адміністрація президента Джо Байдена планує працювати з Конгресом над виконанням зобов’язань у сфері безпеки, зокрема щодо довгострокового фінансування для підтримки оборони України.

До того ж видання пише, що угода з’явилася в той момент, коли американсько-українські відносини почали відновлюватися після похитувань наприкінці минулого року. А також у цьому році на тлі боротьби в Конгресі щодо додаткового фінансування України для США – за що Байден особисто перепрошував перед президентом України  Зеленським під час зустрічі в Парижі минулого тижня.

Новини за темою: Новий пакет від США: Повний список озброєння, яке отримає Україна

Варто додати, що президент Сполучених Штатів Америки також під час зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Франції оголосив про виділення нового пакета військової допомоги Україні. Йшлося про озброєння на суму 225 мільйонів доларів. 

Читайте також:
США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО США виділяють новий пакет допомоги Україні на понад два мільярда доларів, є й ракети для ППО
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти