USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна призупиняє виплату боргу Франції, – документ

З початку нинішнього року сукупний держборг України зріс на 11,6%
Марченко угода з Францією 6 червня
Голова Мінфіну Сергій Марченко та Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен
Джерело: Міністерство фінансів України

Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав угоду щодо призупинення виплат за державним боргом з послом Франції в Києві Етьєном де Понсеном. Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Глава відомства наголосив, що це дозволить зменшити боргове навантаження на держбюджет України.

"Вдячний уряду Франції за підтримку фінансової системи України. Призупинення виплат за офіційним боргом дозволить зменшити боргове навантаження на держбюджет України та направити кошти на фінансування першочергових потреб та підтримати економіку, яка постраждала від війни", – зазначив Марченко.

Розміри державного боргу України

З початку нинішнього року сукупний держборг України зріс на 11,6%.

У доларовому еквіваленті – на 12,89 мільярда доларів.

У гривневому – на 471,4 мільярда гривень.

Нагадаємо, 14 вересня 2022 року глава Мінфіну підписав Меморандум про взаєморозуміння щодо призупинення виплат за державним та гарантованим державою боргом з групою офіційних кредиторів України з країн G7 та Паризького клубу.

Мета документа – пом’якшити економічні наслідки агресивної війни Росії проти України. 

Деталі меморандуму

Загальна сума боргу, що покривається цим меморандумом, становить приблизно 3,1 мільярда доларів.

Угода була укладена як продовження оголошеного 20 липня групою офіційних кредиторів України наміру призупинити виплати основної суми та відсотків за двосторонніми боргами з 1 серпня 2022 року до кінця 2023 року з можливістю продовження призупинення на додатковий рік.

Країни-кредитори висловили свою підтримку призупиненню виплат за боргом Україною, щоб дозволити уряду України збільшити соціальні видатки, витрати на охорону здоров’я чи підтримку економіки, яка постраждала від війни.

Меморандум підписали представники урядів Канади, Франції, Німеччини, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки. Призупинення виплат за боргом Україною, підтримане цими країнами, дозволить українському уряду заощадити валютну ліквідність і таким чином забезпечити соціальні видатки, витрати на охорону здоров’я чи підтримку економіки. 

Нагадаємо, міжнародні резерви України за травень 2023 року зросли на 4% до 37,3 млрд доларів. Такий результат є рекордним за останні 11 років (з серпня 2011 року).

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори