USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна приєднується до Глобальної мережі цифрових документів охорони здоров’я ВООЗ: Що це означає?

Глобальна мережа відкриває нові можливості для впровадження та використання е-документів у сфері охорони здоров’я
МОЗ
Джерело: МОЗ

Всесвітня організація охорони здоров’я створює Глобальну мережу цифрових документів охорони здоров’я. Вона покликана розширити практики використання цифрових документів у медичній сфері в межах усіх держав, які є її учасницями. Україна також приєднується до цієї мережі. Відповідне рішення схвалив уряд. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Зазначається, що Глобальна мережа відкриває нові можливості для впровадження та використання е-документів у сфері охорони здоров’я.

"Для України це важливий крок, оскільки після приєднання до Глобальної мережі ВООЗ з’являється можливість розширити перелік цифрових медичних документів, що будуть формуватися так само легко, як і COVID-сертифікати", – додали у відомстві.

Що буде з COVID-сертифікатами після приєднання до Глобальної мережі ВООЗ?

Після приєднання України до Глобальної мережі ВООЗ для українців, які мають COVID-сертифікати в "Дії", нічого не зміниться. Ці документи залишаються чинними та функціонуватимуть і надалі. 

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив, що навіть, попри офіційне завершення пандемії COVID-19, для підтвердження наявного епідеміологічного захисту у світі продовжуватимуть використовувати COVID-сертифікат.

"І саме для цього Україна приєднується до Глобальної мережі ВООЗ. Українцям, які мають COVID-сертифікати, нічого додатково робити не потрібно – їхні сертифікати є чинними в межах раніше визначених строків. Водночас варто пам’ятати, що COVID-19 нікуди не зник, важливо подбати про власне здоров’я та захистити себе шляхом вчасної вакцинації. Відповідно, буде відбуватися й оновлення строку дії COVID-сертифікатів", – зазначив він.

Загалом українці згенерували понад 12,2 мільйона COVID-сертифікатів у "Дії". Вони визнаються в ЄС, тож користуватися можна не лише в Україні, а й за кордоном, додають в Міністерстві цифрової трансформації.

"Окрім цього, у "Дії" можна згенерувати COVID-сертифікат, якщо ви вакцинувалися за кордоном і лікар в Україні вніс ці дані до ЕСОЗ", – кажуть у Мінцифрі.

У відомстві наголосили, що зараз завершується перехід держав-учасників до Глобальної мережі ВООЗ і перенесення функціонала COVID-сертифікатів з Довірчої мережі ЄС до Глобальної мережі ВООЗ.

Новини за темою: ВООЗ змінила рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19

Раніше ми писали, що в Україні з 1 липня лікарські засоби, що входять до програми "Доступні ліки", відпускатимуть лише за електронним рецептом.

Зазначалося, що норму про відпуск ліків за електронним рецептом застосовуватимуть на всій території України, за винятком прифронтових територій.

Серед плюсів електронних рецептів у Кабміні називали можливість продовжувати призначення препаратів без візиту до лікаря.

Своєю чергою в Міністерстві охорони здоров’я пояснили: впровадження електронних інструментів дозволяє краще керувати програмою "Доступні ліки", розуміти запити та потреби і, відповідно – більш ефективно розподіляти бюджетні кошти.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк