USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Україна переходить на зимовий час: Коли переводити годинники

Стрілки годинника переводять на одну годину назад
зимовий час
Джерело: відкриті джерела

У неділю, 29 жовтня, о четвертій ранку українці переводять стрілки годинника на одну годину назад.

Перехід на зимовий час в Україні зазвичай відбувається в останню неділю жовтня. На цю ніч о 4:00 ранку годинник переводять назад на одну годину, стаючи 3:00 ранку. Цей перехід покликаний подовжити світлий час дня в ранкові години.

Коли в Україні почали переводити годинники

Законодавчо закріпили зміну часу двічі на рік в Україні постановою Кабінету міністрів №509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України". Вперше ж перевели годинники в країні ще за часів Радянського Союзу у 1981 році. Тоді таким чином намагалися економити електроенергію.

За часів незалежності перехід на літній та зимовий час кілька разів намагалися скасувати. Востаннє така спроба була у жовтні 2020 року. Тоді нинішній голова Верховної Ради Руслан Стефанчук подав законопроєкт, який передбачає скасування переведення стрілок годинника та встановлення в Україні єдиного часу.

3 березня 2021 року законопроєкт було ухвалено у першому читанні. Проте 19 березня Рада відмовилася прийняти його в цілому. Це питання лишається невирішеним і досі.

Як усе почалося?

Перехід на літній і зимовий час почався ще в ХІХ столітті. Спочатку пропонувалося зміщення годинника вперед на дві години влітку і повернення його назад на дві години взимку. Однак цю пропозицію не було реалізовано.

Наскільки відомо, ідея переходу на літній і зимовий час була вперше впроваджена в практику в Німеччині за часів Першої світової війни в 1916 році як захід економії енергії. Інші країни, включно з Великою Британією і США, незабаром наслідували цей приклад. Введення літнього часу давало змогу заощадити електроенергію, оскільки світлий час дня більше відповідає активному способу життя людей.

У різні періоди історії в різних країнах правила і дати переходу на літній і зимовий час змінювалися. У деяких місцях цю практику було тимчасово скасовано і потім відновлено. Нині більшість країн у світі застосовують систему переходу на літній і зимовий час, хоча дати та правила можуть відрізнятися.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен