USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

США надають Україні додаткову гуманітарну допомогу на понад 200 млн доларів

16.06.2023 20:16 107
Виділені кошти також допоможуть жертвам війни підтримувати зв'язок із членами їхніх сімей
долари
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки надають Україні додаткову гуманітарну допомогу на суму 205 млн доларів. Про це повідомив у спеціальній заяві Державний департамент США.

Так, допомогу надають "народу України в межах підтримки тих, хто постраждав від неспровокованої, невиправданої та жорстокої війни Росії проти України".

"Допомога спрямована на фінансування харчових продуктів, очищеної питної води, цивільного захисту, освіти, засобів існування, юридичної допомоги, доступного житла, охорони здоров'я тощо. Виділені кошти також допоможуть жертвам війни підтримувати зв'язок із членами їхніх сімей і, якщо це можливо, сприяють возз'єднанню родин", – йдеться у заяві.

Крім того, держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен додав, що ця допомога дозволяє "американським гуманітарним партнерам підтримувати мільйони українців, переміщених в Україні та у всьому регіоні".

Грант від США в розмірі 1,25 млрд доларів

28 квітня до державного бюджету України надійшли грантові кошти від США в розмірі 1,25 млрд доларів. Про це повідомляла пресслужба Міністерства фінансів.

Кошти надійшли через Цільовий фонд Світового банку в рамках четвертого додаткового фінансування для Проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення сталого державного управління в Україні" (PEACE).

"Партнерство зі США та командою Світового банку під час війни дає змогу уряду України фінансувати першочергові соціальні видатки в повному обсязі. Водночас допомога у формі грантів не збільшує боргове навантаження та сприяє стабілізації фінансової системи", – уточнив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Зазначається, що кошти від Сполучених Штатів Америки буде спрямовано на забезпечення пенсійних виплат, окремих програм державної соціальної допомоги (виплати ВПО), зарплати працівникам охорони здоров'я і виплати співробітникам ДСНС.

Загалом в Україну надійде 2,5 млрд доларів

Раніше стало відомо, що Україна отримає від Сполучених Штатів грантові кошти у розмірі 2,5 млрд доларів з Цільового фонду Світового банку. 

"Сьогодні, 5 квітня, міністр фінансів України Сергій Марченко та регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі підписали Угоду про надання Україні гранту у розмірі 2,5 млрд доларів США", – розповіли в міністерстві.

Це другий грант Сполучених Штатів із запланованих на 2023 рік на загальну суму 9,9 млрд доларів.

Залучені грантові кошти від Цільового фонду у розмірі 2,5 млрд доларів США буде спрямовано на забезпечення працездатності системи державних органів, освіти, охорони здоров'я та служб першого реагування, а також на забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги.

Гранти від США, що були раніше

В грудні 2022 року до держбюджету України надійшли грантові кошти у розмірі 2 млрд доларів США з Цільового фонду Світового банку. Кошти надані Сполученими Штатами через Цільовий фонд Світового банку у рамках проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні".

"Залучене грантове фінансування буде спрямовано на забезпечення пенсійних виплат та заробітних плат працівникам цивільного захисту, а також на оплату медичних послуг за програмою медичних гарантій", – пояснили в Мінфіні.

Новини за темою: Республіканці в США активно вимагають аудиту допомоги Україні: Що відбувається і наскільки це серйозно?

Така допомога є надзвичайно важливою, адже не тільки дозволяє зберегти можливість вчасно і в повному обсязі здійснювати пріоритетні соціальні платежі, а ще й не збільшує подальше боргове навантаження на держбюджет.

Загалом від початку дії проєкту Україна отримала грантів та позик на загальну суму 14 млрд доларів США та 1,2 млрд євро.

Читайте також:
Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп
Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, – радник Байдена Військова допомога від США дозволить Україні контрнаступати у 2025 році, – радник Байдена
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері