USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Україна не зацікавлена у штурмовиках A-10 Warthog. Західні аналітики розбиралися, що не так

Деякі експерти стверджують, що літаки могли б бути корисними в супроводі F-16, на які очікує Україна
A-10 Warthogs
Літак A-10 Warthogs
Джерело: відкриті джерела

ВПС Сполучених Штатів Америки планують позбутися застарілих штурмовиків A-10 Warthog. Ці літаки могли б надати Україні, проте Київ не зацікавлений у цих машинах, повідомляє Defense One з посиланням на заяву високопоставленого представника Пентагона.

Видання пише, що після багатьох років протидії з боку Конгресу американські повітряні сили все ж позбуваються півстолітніх A-10. Армійці вважають ці літаки занадто вразливими, щоб вижити в сучасних війнах.

Натомість законодавці запропонували, як варіант, відправити штурмовики в Україну, оскільки деякі українські чиновники дали зрозуміти, що A-10 можуть бути корисними. Проте міністр ВПС Френк Кендалл на слуханнях у комітеті зі збройних сил Палати представників зауважив, що йому не відомо про будь-який "активний інтерес".

"Україна не виявила особливого інтересу. Думаю, що вони, по справедливості, занепокоєні їхнім виживанням. Одна країна принаймні висловила деякий інтерес. Але проблема в тому, що, щойно цей літак зникне з інвентарю США, його не підтримуватимуть на базі", – пояснив міністр.

Кендалл каже, що будь-яка з країн, яка захоче придбати A-10 і візьме його на озброєння, зіштовхнеться з певними проблемами в плані обслуговування. Оскільки літаку вже 45 років, а запчастини до нього знайти дуже непросто.

Що ж не так?

Втім, деякі експерти вважають, що A-10 могли б стати в пригоді Україні, всупереч думці інших фахівців. Останні стверджують, що ці машини будуть легкою здобиччю для російських ЗРК.

Старший науковий співробітник інституту Гудзона Люк Коффі припускає, що літак може бути ефективним, якщо Україна матиме у своєму розпорядженні F-16 для його супроводу.

"Я не згоден з ідеєю, що вони не будуть ефективні на полі бою в Україні, тому що цей літак був буквально створений для знищення радянської та російської бронетехніки. Так, він трохи застарів, але так само як і ATACMS, так само як і HIMARS", – зауважив Коффі.

Новини за темою: 12 українських пілотів будуть готові керувати F-16 у липні, але винищувачів на всіх не вистачить, – NYT

І що це за літак A-10 Warthog 

Це американський броньований одномісний штурмовик, призначений для знищення наземних цілей, зокрема танків та бронемашин ворога.

Назвали А-10 на честь винищувача-бомбардувальника часів Другої світової війни P-47 Тандерболт. Взагалі, офіційна назва А-10 – Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II.

Коли у березні 1977 року А-10 взяли на озброєння ВПС США, його доволі довго критикували. Через обмеженість застосування та зовнішній вигляд штурмовик здобув прізвисько Warthog (бородавочник). ВПС США навіть почали думати про те, як би позбутися А-10, проте після успішної операції "Буря в пустелі" під час війни у Перській затоці суперечки припинилися.

Саме під час першого бойового застосування A-10 Warthog у 1991 році в операції "Буря в пустелі" літак продемонстрував усі свої можливості. 144 штурмовики А-10 знищили тоді 900 танків, 1200 артсистем та 2 тис. одиниць іншої техніки, втративши лише шість машин.

А-10 продемонстрували найвищу льотну готовність на рівні понад 90%, що значно перевищувало можливості інших літаків США на той час.

До головних переваг А-10 варто віднести виняткову живучість, простоту обслуговування, низьку вартість польоту та доведену бойову ефективність. Також A-10 не має високих вимог до злітно-посадкових смуг – штурмовик може базуватися навіть на ґрунтових аеродромах.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі