USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна не отримала міни за контрактом на 1,5 млрд гривень: До угоди причетний ексчиновник "Укроборонпрому"

Україна мала отримати 100 тисяч мінометних мін, однак досі їх постачання не відбулося
Виробництво 120-мм мін _5
Виробництво 120-мм мін
Джерело: Українська Бронетехніка

Україна уклала контракт на закупівлю 100 тисяч мінометних мін. Однак компанія, керівником якої був ексчиновник "Укроборонпрому" Олексій Хорошаєв, так і не поставила їх. Про це йдеться в розслідуванні Hromadske.

До початку повномасштабної війни Хорошаєв працював заступником генерального директора компанії "Прогрес" – державне підприємство-спецекспортер, що торгує зброєю і входить до складу "Укроборонпрому".

Як розповів сам колишній чиновник, за два дні до вторгнення РФ він виїхав у відрядження до Праги на службовій машині. Коли почалася війна, Хорошаєв залишився в Чехії, щоб організовувати постачання зброї в Україну – нібито з дозволу представників української влади, чиї імена він відмовився назвати.

Восени 2022 року Хорошаєв став членом наглядової ради словацької компанії Sevotech. Саме ця компанія стала однією з прокладок у контракті між Міністерством оборони і ТОВ "Львівський арсенал" про постачання в Україну 100 тисяч мінометних мін за 1,38 млрд гривень.

Контракт на постачання мін

Як пише видання, "Львівський арсенал" мав купити міни у Sevotech. Своєю чергою Sevotech мав контракт на закупівлю боєприпасів із хорватською компанією WDG promet, а та – з хорватським виробником боєприпасів Elmech Sintermak.

Зазначається, що 97% вартості контракту було сплачено наперед ще в листопаді 2022-го, але жодної міни Україна не отримала досі.

Варто додати, що для Sevotech це був другий проблемний контракт із Міноборони. Навесні 2022 року словацька компанія отримала 13 млн євро передплати за контрактом на купівлю 17 тисяч комплектів шоломів і бронежилетів.

Поставки мали здійснитися не пізніше кінця липня 2022 року, але на сьогодні за цим контрактом Україна отримала лише три тисячі комплектів.

Олексій Хорошаєв стверджує, що узгоджував питання постачання амуніції та спорядження в Україну із заступником міністра оборони Денисом Шараповим.

Нагадаємо, у Боснії і Герцеговині місцева прокуратура розслідує справу про купівлю заводу з виробництва вибухівки "Вітезіт". Підозрюють, що покупку здійснили за кошти Міністерства оборони України, які призначалися для придбання мінометних пострілів для української армії.

Як писали ЗМІ, розслідування пов’язане з контрактом вартістю 1,4 мільярда гривень. Його уклали між Міноборони України та маловідомою фірмою "Львівський арсенал" у листопаді 2022 року на постачання великої партії мінометних пострілів.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується