USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

У США розслідують зв'язки банків Credit Suisse та UBS з російськими олігархами, – Bloomberg

За даними джерел видання, банки отримали повістки до суду
Credit Suisse
Джерело: AP photo

Швейцарські банки Credit Suisse і UBS входять до числа фінансових установ, які знаходяться під пильною увагою Міністерства юстиції США у справі про можливу допомогу російським олігархам в ухиленні від санкцій. Про це пише видання Bloomberg, посилаючись на власні джерела.

За їхніми даними, банки вже отримали від уряду Сполучених Штатів повістки до суду, надіслані ще до поглинання Credit Suisse банком UBS. Повістки також були надіслані працівникам деяких великих американських банків.

Що перевіряють?

Чи хтось з банківських співробітників мав справу з клієнтами, які потрапили під санкції, і як ці клієнти перевірялися протягом останніх кількох років.

Ці банкіри та радники можуть бути надалі суб’єктами розслідування, щоб визначити, чи порушили вони законодавство.

Credit Suisse та росіяни

До того як вторгнення Російської Федерації в Україну призвело до розширення санкцій, Credit Suisse був відомий тим, що обслуговував заможних росіян. На піку свого розвитку банк керував понад 60 мільярдами доларів для російських клієнтів, які щорічно приносили від 500 до 600 мільйонів доларів доходу для Credit Suisse.

На момент припинення роботи з окремими російськими клієнтами у травні минулого року Credit Suisse утримував для них близько 33 мільярдів доларів, що на 50% більше, ніж у UBS, попри більший бізнес останнього у сфері управління активами.

KleptoCapture

Минулого року Міністерство юстиції США запустило оперативну групу KleptoCapture, щоб запровадити санкції щодо багатих росіян, які є політичними союзниками президента Володимира Путіна. З того часу уряд Сполучних Штатів конфіскував низку яхт, приватних літаків та елітну нерухомість.

Минулого місяця США розпочали конфіскацію будинків у Нью-Йорку, Флориді та Гемптоні, які належать підсанкційному олігарху Віктору Вексельбергу.

Кілька осіб також звинуватили у допомозі олігархам приховувати активи – британського бізнесмена Грема Бонем-Картера заарештували в жовтні за звинуваченнями в тому, що він незаконно перерахував 1 мільйон доларів для підтримки майна в Сполучених Штатах підсанкційного мільярдера Олега Дерипаски. Колишнього високопоставленого агента Федерального бюро розслідувань Чарльза Макгонігала у січні звинуватили у допомозі Дерипасці.

Що буде банкам за порушення санкцій? 

За порушення санкцій США банкам можуть загрожувати серйозні штрафи. Наприклад, у 2014 році BNP Paribas погодилася виплатити майже 9 мільярдів доларів після того, як визнала себе винною за звинуваченнями США в обробці транзакцій для суданських, іранських і кубинських організацій, які потрапили під санкції. У 2019 році Standard Chartered Bank погодився виплатити понад 1 мільярд доларів для врегулювання розслідування Міністерства юстиції, у межах якого колишній співробітник банку визнав себе винним у змові з метою порушення санкцій Сполучених Штатів проти Ірану.

Що цікаво

Раніше ЗМІ писали про те, що швейцарський банківський гігант UBS Group AG уклав угоду про купівлю Credit Suisse. Швейцарські регулюючі органи були змушені втрутитися і організувати угоду, щоб запобігти поширенню кризи довіри до Credit Suisse на ширшу фінансову систему.

Вартість угоди поки невідома. Однак у звіті Financial Times раніше йшлося, що вона перевищує 2 мільярди доларів.

Читайте також:
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026 або 2027 роках, – The Economist
Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію Лише четверта частина заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходить верифікацію
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт