USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

UBS купив швейцарський банк Credit Suisse, щоб стабілізувати світову банківську систему

Угода була укладена на тлі масштабного краху банків у США
UBS Group AG
Джерело: відкриті джерела

Швейцарський банківський гігант UBS Group AG уклав угоду про купівлю конкуруючого банку-співвітчизника Credit Suisse. Про це повідомляє Reuters з посиланням на швейцарську владу.

Швейцарські регулюючі органи були змушені втрутитися і організувати угоду, щоб запобігти поширенню кризи довіри до Credit Suisse на ширшу фінансову систему.

Міністр фінансів Швейцарії заявив, що банкрутство всесвітньо значущого банку створило б непоправні наслідки для фінансових ринків.

Швейцарський центральний банк надасть значну ліквідність об'єднаному банку, заявив він на пресконференції. Угода включає 100 мільярдів швейцарських франків (108 мільярдів доларів) як допомогу ліквідності для UBS і Credit Suisse.

Вартість угоди поки невідома. Однак у звіті Financial Times раніше йшлося, що вона перевищує 2 мільярди доларів.

Що призвело до цього?

Угода відбулася після переговорів між Європою і США, спрямованих на підтримку банківського сектора після краху американських банків-кредиторів Silicon Valley Bank та Signature Bank.

У США вирішили підтримати споживчі депозити, тоді як Центральний банк Швейцарії надав мільярди кредитів банку Credit Suisse для стабілізації його балансу.

Варто зазначити, що Credit Suisse є одним із 30 світових банків, які вважаються системно важливими, тому угода з ним може сколихнути світові фінансові ринки.

Як відомо, до цього UBS розглядав можливість поглинання свого конкурента Credit Suisse, який, м'яко кажучи, перебував у скрутному становищі.

Що кажуть експерти про падіння американських банків?

На думку інвестиційного банкіра Сергія Фурса, падіння трьох банків у США, яке відбулося останніми тижнями, не призведе до фінансово-економічної кризи так, як це було 2008 року після банкрутства Lehman Brothers.

Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
США допоможуть захистити українські банки та фінансову систему від кібератак США допоможуть захистити українські банки та фінансову систему від кібератак
Україна отримає 100 млн євро від європейського банку для компенсацій за знищене житло Україна отримає 100 млн євро від європейського банку для компенсацій за знищене житло
У рамках Меморандуму з МВФ Україна планує продати два держбанки У рамках Меморандуму з МВФ Україна планує продати два держбанки