USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

У російському СІЗО помер військовополонений з "Азову" Олександр Іщенко. Оновлено

Причина смерті наразі невідома
Олександр Іщенко
Олександр Іщенко
Джерело: відкриті джерела

У російському СІЗО, що знаходиться у місті Ростов-на-Дону, помер український військовий полку "Азов" Олександр Іщенко, якого росіяни разом з іншими українцями взяли в полон у Маріуполі. Про це повідомив кореспондент "Медіазони" із засідання Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону, яке розглядає справу Іщенка та ще 23 азовців.

Документів, які підтверджують смерть підсудного, СІЗО надати суду ще не встигло. Точна дата і причина смерті поки що теж невідомі. На сьогоднішньому засіданні суд закінчив вивчення доказів у справі, але до дебатів не перейшов, щоб дочекатися з ізолятора документів про загибель Іщенка. Дебати мають відбутися 7 серпня.

Що каже омбудсмен?

Смерть Іщенка підтвердив омбудсмен Дмитро Лубінець у Telegram.

"Зі слів доньки Захисника України, він помер 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті громадянина України. Тож із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини в РФ, аби вона розібралася у трагічній смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомила мені обставини і причину смерті Олександра Іщенка", – йдеться в повідомленні.

Крім того, він повідомив про цю трагедію МКЧХ та ООН, аби організації зафіксували факт загибелі військовополоненого і звернули увагу на умови утримання українських полонених захисників.

Справа Іщенка

Олександру Іщенку було 55 років, він був одружений. 25 лютого 2022 року Іщенко вступив у територіальну оборону полку спеціального призначення "Азов" як військовий водій. Навесні 2022 року в Маріуполі він потрапив до російського полону, а потім став фігурантом кримінальної справи разом із ще 23 українцями. У справі проходять дев'ять жінок, більшість із них – кухарі, які готували їжу для військовослужбовців полку "Азов". Росіяни звинувачують цих людей у насильницькому захопленні влади та в участі у діяльності терористичної організації.

Смерті в російських тюрмах

Цьогоріч у російському слідчому ізоляторі помер громадянин України Віктор Демченко. Російський режим звинувачував його у "шпигунстві".

Минулого року у слідчому ізоляторі російського міста Новочеркаськ помер кримськотатарський активіст Джеміль Гафаров.

Така ж доля спіткала українця Костянтина Ширінга, якого незаконно звинуватили у "шпигунстві". Він помер у колонії №5 у місті Новотроїцьк Оренбурзької області Росії. Політв'язень потребував операції на серці, проте росіяни так і не надали йому необхідну медичну допомогу.

Читайте також:
На Дніпропетровщині депутат міськради побив військовослужбовця На Дніпропетровщині депутат міськради побив військовослужбовця
На лікування українських військових Німеччина надає 50 млн євро На лікування українських військових Німеччина надає 50 млн євро
Близько 40% повернутих з російського полону людей мали статус зниклих безвісти, – Лубінець Близько 40% повернутих з російського полону людей мали статус зниклих безвісти, – Лубінець
Україна повернула з російського полону ще 103 українських військових. Фото Україна повернула з російського полону ще 103 українських військових. Фото