USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

У Росії наразі не вистачає резервів для одночасних масштабних наступів на кількох напрямках, – ISW

За останні шість-вісім місяців окупанти накопичили в оперативних і стратегічних резервах щонайбільше 60 тис. осіб
Окупанти, армія РФ, російські військові
Джерело: відкриті джерела

Наявних російських резервів чисельністю 60 000 осіб, ймовірно, буде недостатньо для підтримки одночасних широкомасштабних наступальних зусиль на кількох напрямках. Військове командування РФ, імовірно, буде змушене вибрати одну основну дію під час очікуваного літнього наступу. Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Інститут з посиланням на українського військового оглядач Костянтина Машовця зазначає, що за останні шість-вісім місяців окупанти накопичили в оперативних і стратегічних резервах щонайбільше 60 тис. осіб. ISW припускає, що ці резерви належним чином не навчили або не оснастили. Раніше РФ використовувала їх в основному як резерви живої сили для переукомплектування та посилення підрозділів, які ведуть наступальні атаки.

Фахівці Інституту вивчення війни вважають, що російські резерви оперативного та стратегічного рівнів навряд чи будуть готові діяти як сили проникнення першого ешелону або як сили експлуатації другого ешелону, здатні проводити ефективні широкомасштабні загальновійськові напади.

"Цих, як повідомляється, обмежених російських резервів на оперативному та стратегічному рівнях, ймовірно, буде недостатньо для підтримки одночасних широкомасштабних наступальних зусиль на кількох напрямках. Російське військове командування, ймовірно, буде змушене вибрати одну основну дію під час очікуваного літнього наступу, якщо воно має намір використовувати ці резерви для підтримки широкомасштабної наступальної операції", – йдеться у звіті.

Росія приховує втрати на Харківському напрямку за допомогою фейкових озвучок відео військових

Після нового наступу на Харківщину армія РФ зазнала значних втрат особового складу. Щоб приховати реальний стан справ, Z-канали поширюють відео військових із фейковим озвученням, у яких спростовують втрати.

Аналітики зазначають, що 7 червня російські воєнкори опублікували в Telegram кадри, на яких нібито військовослужбовці 1009-го мотострілецького полку РФ спростовують знищення полку в бою, всупереч недавнім твердженням.

За інформацією російського опозиційного видання Astra, відео виявилося фейком. Кадри, мабуть, правдиві. Ролик, найімовірніше, дійсно записали на Харківському напрямку, але в ньому знялися не бійці з 1009-го полку, а військові підрозділу БАРС. Крім того, на відео накладено фейкову озвучку.

Так, в оригінальному ролику, опублікованому ще 5 червня, військові просять відправити їм безпілотники. А у відео, де замінили аудіодоріжку, солдати кажуть таке:

"Ми військовослужбовці 1009 року полку, знаходимося в угрупованні військ "Північ". Хочемо розвінчати всі чутки про те, що у нас важкі втрати. Це не так. Не ведіться на провокації", – сказали військові.

Експерти Інституту вивчення війни наголосили, що бійці БАРС прикривають рот масками. Це своєю чергою полегшує "акторам соцмереж" замінити аудіозапис.

"В оригінальному ролику військовослужбовці БАРС помітно прикривають рота, що полегшує акторам соціальних мереж заміну оригінального аудіозапису на підроблений, оскільки глядачі не бачать, що помилковий аудіозапис не відповідає рухам рота солдатів", – резюмували фахівці.

Також в ISW додали факт про втрати 1009-го полку РФ. Зокрема, у відео від 2 червня російський солдат, який стверджує, що він із 5-ї роти 1009-го мотострілецького полку, заявив, що в його роті залишилося лише 12 осіб із початкових 100, які воювали під Вовчанськом Харківської області.

Новини за темою: Найгарячіші бої тривають на Куп'янському та Покровському напрямках, – Генштаб

Генштаб ЗСУ оновив втрати РФ в Україні

Втрати Росії у війні проти України за добу з 8 на 9 червня становили 1270 окупантів. Загалом з початку повномасштабного вторгнення, країна-агресор втратила 518 560 військових. Крім того, за минулу добу Сили оборони України знищили 26 танків і 60 артилерійських систем противника.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 08.06.24 орієнтовно склали:

  • особового складу – 518 560 (+1270) осіб ліквідовано;
  • танків – 7869 (+26) од.;
  • бойових броньованих машин – 15 131 (+26) од.;
  • артилерійських систем – 13 593 (+60) од.;
  • РСЗВ – 1097 (+2) од.;
  • засоби ППО – 836 (+2) од.;
  • літаків – 357 од.;
  • гелікоптерів – 326 од.;
  • БпЛА оперативно-тактичного рівня – 109 82 (+37) од.;
  • крилатих ракет – 2277 од.;
  • кораблів/катерів – 28 од.;
  • підводних човнів – 1 од.;
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 18 562 (+78) од.;
  • спеціальної техніки – 2253 (+5) од.

За даними американських аналітиків, російські окупанти, ймовірно, нещодавно захопили село Глибоке (на північ від Липців) Харківської області.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом