USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

У Росії хочуть виключити "Талібан" зі списку заборонених організацій

Москва називає талібів "реальною владою" Афганістану
Таліби конфлікт з Іраном 28.05.2023_3
Джерело: Reuters

Міністерство закордонних справ та міністерство юстиції РФ доповіли президенту Володимиру Путіну, що радикальний ісламістський рух "Талібан" можна виключити зі списку заборонених у країні організацій. Про це пише російське пропагандистське агентство ТАСС.

У Росії згодні, що визнання талібів стало ближчим, ніж три роки тому, коли ті прийшли до влади в Афганістані. Тепер же там хочуть виключити ісламістів-радикалів зі списку терористичних організацій.

Цю інформацію вже прокоментував глава МЗС РФ Сергій Лавров, заявивши, що пропозиція виключити "Талібан" зі списку заборонених організацій "відображає об'єктивну реальність". За його словами, рух являє собою "реальну владу" на території Афганістану, а "Росії це небайдуже".

Хто такі таліби?

Таліби ("Талібан") – це ісламістський політичний рух і військова організація, яка виникла в Афганістані на початку 1990-х років. Назва "Талібан" походить від слова "таліб", що означає "учень" або "студент" арабською та пушту. Угруповання було створено в основному зі студентів ісламських шкіл (медресе), багато з яких перебували в Пакистані.

Новини за темою: США повернули хуситам статус міжнародної терористичної організації

"Талібан" захопив владу в Афганістані в 1996 році і керував країною до 2001 року, коли був повалений силами коаліції, очолюваної США. Основною ідеологією "Талібану" є суворий інтерпретаційний підхід до ісламу і шаріату (ісламського права). У період свого правління вони запровадили жорсткі заходи, як-от заборона на освіту для жінок, заборона на музику, телевізори та багато інших аспектів західної культури.

Вже 2021 року таліби знову повернули собі владу в Афганістані через виведення військ США з країни.

Чому "Талібану" приписують зв'язок із тероризмом?

"Талібан" пов'язують із терористичною організацією, оскільки в період свого першого правління угруповання надавало притулок "Аль-Каїді", яка організувала теракти 11 вересня 2001 року в Сполучених Штатах Америки. Це було однією з головних причин, через які США почали військову операцію в Афганістані.

Крім того, "Талібан" здійснював масові порушення прав людини, включно з публічними стратами, ампутаціями та іншими формами жорстокого покарання. Вони також жорстоко придушували права жінок і меншин.

Багато країн і міжнародні організації на сьогодні вважають "Талібан" терористичною організацією. Проте після повернення "Талібану" до влади в Афганістані 2021 року деякі країни, включно з Росією, почали вибудовувати з ними дипломатичні відносини, попри триваючі порушення прав людини.

При цьому варто зазначити, що навіть Іран, який вважається союзником РФ, перебуває в стані конфлікту з талібами через права на воду в річці Гільменд. Наприклад, минулого року представники "Талібану" атакували прикордонний пост Ірану і пригрозили, що готові завоювати країну.

Читайте також:
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область
Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ
Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога