USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

У президента ПАР назвали "дезінформацією" ракетну атаку росіян на Київ: "Ми не чули і не бачили вибуху"

Ракетні удари по Україні у ПАР назвали "кумедною перешкодою" для їхнього візиту
Президент ПАР Сиріл Рамафоса під час візиту до Києва, 16 червня 2023 року
Президент ПАР Сиріл Рамафоса (по центру) під час візиту до Києва, 16 червня 2023 року
Джерело: Офіс Президента
Делегація з Південної Африки на чолі з президентом Сирілом Рамафосою, яка з візитом перебуває в Києві, заперечила ракетну атаку Росії, що була здійснена 16 червня. Про це заявив речник президента ПАР Вінсент Магвенья, передає південноафриканське видання news24.
 
Члени делегації нібито не чули вибуху, а мешканці столиці одразу після завершення тривоги повернулися до нормального життя.

Він сказав, що знімав відео з готелю в Києві, "коли стався так званий вибух".

"Дуже дивно, що ми не чули й не бачили вибуху. Очевидно, тут поширюється якась навмисна дезінформація. Люди просто займалися своїми справами (під час повітряної тривоги, – ред.). Як ми й очікували, ця місія не буде легкою, але деякі з перешкод дуже тривожні, а інші відверто кумедні, як-от цей так званий вибух", – заявив речник Рамафоси.

Коли йому поставили уточнювальне запитання, чи заперечує він інформацію про вибухи в Києві, Магвенья відповів: "З власного досвіду та досвіду тих, з ким я подорожую, так, я заперечую це".

"Ми всі були здивовані, коли нас везли назад у готель і ми проїжджали вулицями, де люди, як зазвичай, проводили свій день. Це дуже дивно і певною мірою є навмисною дезінформацією", – резюмував він.

Українська сторона поки не відреагувала на ці заяви представника делегації ПАР.

Тим часом у Польщі

Службу безпеки Рамафоси та групу журналістів затримали у Польщі.

Голова Служби охорони президента сказав Somentalive, що життя Рамафоси було "під загрозою", оскільки його охоронці застрягли в літаку в Польщі через авіаційні правила і бюрократію.

Уоллі Руд звинуватив польський уряд у "навмисному саботажі" мирної ініціативи Рамафоси.

За даними видання, проблема виникла з літаком, який перевозив близько 120 співробітників спецназу та журналістів. Спочатку рейсу не вдалося отримати дозвіл на політ над повітряним простором Італії, він змушений був пролетіти близько шести кіл.

Потім їм не дозволили висадитись у Польщі – виникла проблема з дозволами на зброю. Після ЗМІ повідомили, що чартерний рейс, який мав доставити команду до Жешува, не прибув, їм довелося звернутися за допомогою до посольства.

Про візит делегації ПАР

До України 16 червня з офіційним візитом приїхав президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса. Він прибув як член Африканської "миротворчої місії" для переговорів із президентом Володимиром Зеленським. До складу місії входять лідери Південної Африки, Замбії, Коморських Островів, Конго, Єгипту, Сенегалу та Уганди.

З Києва Рамафоса вирушить до російського Санкт-Петербурга, де африканська делегація зустрінеться з президентом Володимиром Путіним 17 червня. Уже наступного дня він планує повернутися додому.

Ракетна атака 16 червня 

Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило, що, за попередніми даними, знищено шість аеробалістичних ракет "Кинджал", шість крилатих ракет "Калібр" і два розвідувальних БПЛА.

В одному з районів області пошкоджено приватні будинки, почалася пожежа. Уже відомо про сімох постраждалих, серед них є двоє дітей.

Теги: ПАР
Читайте також:
"Зернова угода": президент ПАР звернувся до Путіна
У ПАР заарештували підозрюваного у вбивстві двох тисяч людей у ​​Руанді, якого розшукували 20 років У ПАР заарештували підозрюваного у вбивстві двох тисяч людей у ​​Руанді, якого розшукували 20 років
Шестеро африканських лідерів планують у червні провести переговори з Україною та РФ Шестеро африканських лідерів планують у червні провести переговори з Україною та РФ
ПАР шукає ПАР шукає "імунітет" для Путіна на випадок, якщо той приїде на саміт БРІКС