USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Португалії сьогодні проведуть дострокові парламентські вибори

Попередні підсумки оголосять вночі
Португалія
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Дострокові парламентські вибори відбудуться 10 березня в Португалії після рішення про відставку прем'єр-міністра Антоніу Кошти на тлі корупційного скандалу. Про це пише Euronews.

Виборчі дільниці відкриються о 08:00 за місцевим часом (10:00 за київським часом, – ред.) і працюватимуть до 19:00 (21:00 за київським часом, – ред.).

"Попередні підсумки оголосять вночі. Громадяни мають обрати 230 депутатів до зборів республіки (однопалатного парламенту)", – йдеться у повідомленні.

Спочатку голосування запланували на 2026 рік. Проте в листопаді 2023 року президент Португалії Марселу Ребелу ді Соуза заявив про намір розпустити парламент і призначити дострокові вибори.

Це рішення політик ухвалив після того, як соціаліст Антоніу Кошта, який став прем'єр-міністром у 2015 році, оголосив про відставку на тлі розслідування місцевої прокуратури щодо можливих порушень проєктів з видобутку літію та виробництва водню.

Разом з тим поліція Португалії провела десятки обшуків, у тому числі в офіційній резиденції Кошти. У зв'язку зі справою був затриманий Вітор Ешкарія, який обіймав посаду голови адміністрації прем'єр-міністра. Однак прокуратура республіки не висунула жодних офіційних звинувачень самому Кошті.

"Майбутні позачергові вибори стануть другим за останні два роки. У січні 2022 року на тлі загострення епідемічної ситуації в країні через пандемію коронавірусу в Португалії вже відбувалося дострокове голосування. Тоді його проведення зумовлювалося тим, що парламент республіки не підтримав проєкт бюджету на 2022 рік, який представив уряд", – пишуть ЗМІ.

Португалія підтримала членство України в НАТО

До речі, президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта ухвалили спільну декларацію щодо членства України в НАТО.

Лісабон виступає за євроатлантичну інтеграцію України, коли для цього "з’являться відповідні умови". Окрім того, у межах альянсу держава продовжує надавати військову підтримку, йдеться у заяві. 

Також Португалія підтримує вступ України до Європейського Союзу.  

У декларації португальський прем’єр підтвердив, що його країна готова брати участь у післявоєнному відновленні та відбудові українських територій.

Теги: вибори
Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп Сполучені Штати визнають Путіна президентом Росії, – Держдеп
Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої Україна не бачить підстав для визнання Путіна легітимним президентом РФ: Заява МЗС щодо так званої "інавгурації" Путіна