USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів, – Малюська

Міністр переконує: все залежить від того, як депутати сформулювали цю процедуру
мобілізація
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У новому законі про мобілізацію можуть бути проблеми з конституційністю в питанні обмеження прав ухилянтів. Про це в ефірі телемарафону сказав міністр юстиції України Денис Малюська.

Він зазначив: все залежить від того, як депутати сформулювали цю процедуру. Бо Конституція України більшість прав, передбачених Конституцією, дозволяє обмежувати у воєнний час.

"У тому числі й право на майно та право власності. Тож – це конституційно, теоретично, але практично сказати складніше. Теоретично проблеми з конституційністю можуть бути", – заявив Малюська.

Ухилянтів можуть обмежити у праві керувати авто

Як відомо, закон про мобілізацію набуде чинності 18 травня. Текст закону опублікувала парламентська газета "Голос України". 

У пункті закону про мобілізацію встановлено, що є обмеження права керування авто для ухилянтів від військової служби.

Тобто, якщо громадянин України самостійно не прийшов до військкомату уточнити свої дані, то представники ТЦК мають право прийти додому і вручити особі вимогу з’явитись до Центру.

У випадку, якщо людина не проживає чи не перебуває за місцем реєстрації і не повідомила до ТЦК іншої адреси, її можуть обмежити у праві керувати транспортним засобом.

Неуточнення військово-облікових даних дозволить керівнику ТЦК звернутися до поліції щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення такого громадянина до ТЦК.

У разі отримання письмової відповіді про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, його керівник протягом п'яти днів з дня отримання такої відповіді надсилає цьому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу його місцезнаходження, місця проживання чи перебування вимогу про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним.

Далі громадянин має з’явитися до ТЦК протягом 10 днів. Якщо ні – то ТЦК звертається до суду в порядку, встановленому законом, з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом.

Детальне роз'яснення ми писали в матеріалі.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі Журналістів повертають до парламенту, однак працювати в Раді зможуть не всі
Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики Ізраїль відмовляється від застарілих Patriot, проте навряд чи передасть їх Україні, – аналітики