USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Мадриді зловмисники хотіли продати "скіфське золото" з України на понад 60 млн євро. Їх затримали

Серед затриманих – представник УПЦ МП з України
затримали контрабандистів, які хотіли продати
СБУ та правоохоронці Іспанії затримали контрабандистів, які у Мадриді хотіли продати "Скіфське золото"
Джерело: СБУ

Правоохоронці викрили транснаціональне злочинне угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби "скіфського золота" для продажу в ЄС. П'ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти, затримали у Мадриді. Серед затриманих – представник УПЦ МП з України.

"Під час слідчих дій у зловмисників вилучено 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини нашої держави на суму понад 60 млн євро. Йдеться про дорогоцінні предмети VIII–IV століть до нашої ери, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль", – розповідають у СБУ.

В спецслужбі припускають, що фігуранти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у період 2014–2020 років. Потім зловмисники намагались "легалізувати" викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку.

Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх "на гарячому" під час перевезення українських артефактів. На вилучені старожитності накладено арешт і отримано висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України.

Крім того, тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів "скіфського золота", які були викрадені з території нашої держави. Також встановлюються всі обставини злочину і притягнення винних до відповідальності.

В СБУ додають, що спецоперація проводилась у взаємодії з поліцейськими Іспанії.

Повернення "скіфського золота"

Судові баталії навколо скарбів тривали майже дев'ять років. Раніше Верховний суд повністю відмовив у касаційній скарзі музеїв окупованого Росією Криму і залишив в силі рішення апеляції, яке задовольнило усі вимоги України.

9 червня Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення повернути "Кримське золото" Україні. Він підтвердив рішення апеляції дворічної давності на користь Києва.

Про справу "скіфського золота" розповідаємо ось тут.

Читайте також:
У Києво-Печерській лаврі представили колекцію У Києво-Печерській лаврі представили колекцію "скіфського золота". Фото, відео
"Скіфське золото" повернулося до України. Фото
Музей у Нідерландах скасував борги за зберігання Музей у Нідерландах скасував борги за зберігання "скіфського золота": Артефакти незабаром повернуться в Україну
Повернення Повернення "скіфського золота": Україна хоче отримати колекцію без сплати нідерландському музею за її зберігання