USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Скіфське золото" повернулося до України. Фото

У листопаді предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, після чого їх ретельно запакували відповідно до музейних правил
скіфське золото_1
Скіфське золото
Джерело: Національний музей історії України

Скарби Криму після майже 10 років судів повернулися до України з Нідерландів. Музей Алларда Пірсона передав їх до Національного музею історії України – тут вони зберігатимуться до деокупації Криму. Про це поінформували у Національному музеї історії України.

"В листопаді предмети з кримських музеїв пройшли незалежну перевірку, після чого їх ретельно запакували відповідно до музейних правил. Потім артефакти перевезли до Києва. Нині фахівці обстежують стан цих речей. Ідеться про 565 предметів – це, зокрема, античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким 2000 років", – йдеться в повідомленні.

Що цьому передувало

На початку 2014 року колекцію "скіфського золота" з музею в Києві та чотирьох музеїв Криму відправили на виставку в Амстердамі. Вона мала проходити з лютого по серпень в археологічному музеї Алларда Пірсона. Після окупації Криму РФ, що сталася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію – 565 музейних предметів загальною страховою вартістю 10 млн доларів.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права РФ. Україна зі свого боку заявила, що експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, і мають бути передані безпосередньо Україні.

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію і постановив передати її до Києва. У жовтні 2021 року Апеляційний суд Амстердама підтвердив рішення суду першої інстанції. Після чого у січні минулого року "Кримські музеї" подали касацію на рішення Апеляційного суду.

Влітку цього року ми повідомляли, що Україна веде перемовини з Нідерландами, щоб безоплатно отримати назад колекцію "скіфського золота". Згодом у жовтні т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що колекція "скіфського золота", яка була виставлена в музеї в Нідерландах у той час, коли Росія окупувала Крим у 2014 році, вже найближчим часом повернеться в Україну.

Музей у Нідерландах скасував борги за зберігання "скіфського золота"

Міністерство культури та музей Алларда Пірсона (археологічний музей Амстердамського університету) в Нідерландах домовились про повернення "скіфського золота" в Україну. При цьому борги за зберігання артефактів скасували.

Читайте також:
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело