USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 3 2 3 9 0 (+840)
USD
НБУ
38.80
Готівка
39.20
EUR
НБУ
42.25
Готівка
42.90

Суддя Тандир, який збив нацгвардійця, був п’яний, – ДБР

11.07.2023 10:29 436
Усі деталі ДТП розповідаємо в цьому матеріалі
Суддя Олексій Тандир
Голова Макарівського райсуду Олексій Тандир
Джерело: відкриті джерела

Судово-психологічна експертиза підтвердила, що суддя Олексій Тандир, який на смерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Національної гвардії України, перебував на момент ДТП у стані алкогольного сп’яніння. Про це повідомляє ДБР.

"Суддя, маючи спеціальні юридичні знання та професійні навички, вживав заходів щодо приховування слідів алкогольного сп’яніння та унеможливлення встановлення кількості алкоголю у відібраних у нього біологічних рідинах", – йдеться в повідомленні.

Проте, завдяки судово-психологічній експертизі слідство змогло довести, що суддя в момент смертельного ДТП перебував у стані алкогольного сп’яніння. Також згідно з результатами іншої експертизи встановлено, що суддя їхав за кермом автомобіля на момент ДТП зі швидкістю 100 км/годину.

ДТП на блокпосту

У Києві в ніч з 25-го на 26 травня голова Макарівського райсуду Олексій Тандир на смерть збив нацгвардійця. У результаті аварії чоловік загинув на місці.

Подробиці трагедії

Це сталося близько опівночі на Берестейському проспекті. Суддя, за даними правоохоронців, перебував у стані алкогольного сп'яніння. Він намагався проїхати блокпост на величезній швидкості і в результаті на смерть збив 23-річного нацгвардійця. Тоді ж Тандир відмовився від проходження тесту на алкоголь. 

Як повідомляє "Суспільне" з посиланням на джерело в Нацгвардії, інцидент стався на блокпості на заїзді у Київ збоку Житомира на початку комендантської години, коли солдат вийшов на дорогу встановити інженерні загородження.

"Конуси, "їжаки"... Така процедура... Коли він повертався на своє місце, у нього влетів "Лексус". Влетів настільки швидко, що ніхто не встиг зреагувати. Вийшов суддя, потім дізналися, що він суддя, коли подивилися документи. Подивися суддя і сказав: "Аби був живий". Коли почув, що мертвий, сказав, що за кермом не сидів, що був водій, він втік у кущі", – розповів співрозмовник.

Як зазначає джерело, зараз суддя намагається шукати лазівки і помилки у законодавстві, ніби його оформили неправильно.

"Слідством буде займатися ДБР. Суддя зараз робить спроби уникнути тесту на алкоголь у крові. А він п'яний був – капець. Ще й пляшки валялися в авто. А потім з'явиться довідка що хворе серце в нього чи був приступ інсульту. То відповідальності не буде", – каже співрозмовник.

Відомо, що загиблий – солдат строкової служби. У нього залишилося троє дітей. Батько – у Бахмуті, брат теж на фронті, а жінка з дітьми за кордоном.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні розпочато за статтею порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, якщо вони спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Того ж дня в Макарівському районному суді повідомили, що наразі голова суду відсутній на робочому місці.

"Ми не знаємо усіх подробиць шокуючої події, що сталась, та і важко в це повірити. Колектив суду висловлює щирі співчуття родині загиблого й розділяє сум і біль. Разом з тим наголошуємо, що в Макарівському районному суді нульова толерантність до вживання алкоголю за кермом! Ми жодним чином не виправдовуємо дії голови суду та виступаємо за повне та неупереджене розслідування цієї події. Колектив суду буде надавати максимальне сприяння при здійсненні всіх процесуальних дій, тож сподіваємось, що і суддя, за участі якого стався цей жахливий трагічний випадок, буде надавати максимальне сприяння слідству, щоб не підривати авторитет судової влади та довіру суспільства до суддів, які чесно і з гідністю виконують свої обов'язки", – додали в суді.

27 травня в судді Тандира, за клопотанням прокуратури, примусово відібрали біологічні зразки. Наразі їх направили експертам для дослідження, розповіла речниця столичної прокуратури Надія Максимець.

"У разі, якщо ВРП визнає доводи прокурорів обґрунтованими, сторона обвинувачення матиме право звернутись до суду із клопотанням про обрання стосовно підозрюваного запобіжного заходу", – уточнила вона.

Максимець додала, що правоохоронні органи роблять все, щоб винуватець цієї трагедії не уникнув справедливого покарання.

Згодом Тандиру було повідомлено про підозру за фактом вчинення смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння (ч. 3 ст. 286-1 КК України).

А суд обрав запобіжний захід судді Тандиру – тримання під вартою без можливості внести заставу до 21 липня. 

19 червня Апеляційний суд Києва залишив у силі запобіжний захід судді Олексію Тандиру.

До речі: Жителів Києва та області закликали повідомити ДБР про всі відомі випадки минулих правопорушень судді Олексія Тандира. Про це поінформувала прессекретарка ДБР Тетяна Спап'ян в ефірі телемарафону.

"Хочу звернутися до жителів Київської області, зокрема Макарівського району. Якщо вам відомі факти, що голова райсуду і раніше в минулому сідав п'яним за кермо, просимо зателефонувати на гарячу лінію ДБР", – зазначила Сап'ян.

Номер гарячої лінії ДБР – 044 339 51 35.

Читайте також:
Начальник київського метро написав заяву на звільнення Начальник київського метро написав заяву на звільнення
Власник Власник "Гуліверу" Віктор Поліщук обзавівся елітним автопарком, незважаючи на велетенські борги перед держбанками, – ЗМІ
Біличанський ліс остаточно повернули громаді Києва Біличанський ліс остаточно повернули громаді Києва
Мобілізовані кияни почали отримувати виплати у 30 тисяч гривень від міста Мобілізовані кияни почали отримувати виплати у 30 тисяч гривень від міста