USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

У Франції дозволили російським ухилянтам і дезертирам претендувати на статус біженця

Проте у суді врахували, що в Україні росіяни вже вчинили воєнні злочини
Паспорт РФ
Джерело: відкриті джерела

Національний суд Франції у справах притулку (CNDA) видав постанову, згідно з якою громадяни РФ, які ухиляються від мобілізації для участі у війні проти України, можуть отримати статус біженця в країні. Про це йдеться в рішенні суду.

У CNDA аргументували своє рішення, пославшись на директиву ЄС від 2011 року, згідно з якою статус шукача притулку може отримати особа, "якій загрожує переслідування або покарання за відмову нести військову службу в разі конфлікту, де можуть бути скоєні воєнні злочини".

А суд ЄС постановив, що ця директива поширюється на ситуацію, в якій виконання військової служби саме по собі тягне за собою вчинення воєнних злочинів, навіть якщо відповідна особа брала б лише опосередковану участь у цьому.

"Відмова від проходження військової служби має бути єдиним способом для заявника на отримання статусу біженця уникнути участі у воєнних злочинах, які йому інкримінують", – йдеться в повідомленні CNDA.

Водночас у французькому суді врахували, що в Україні російські військові вже вчинили воєнні злочини, а мобілізація в Росії "була особливо широкою".

"Громадянин Росії, призваний у рамках часткової мобілізації 21 вересня 2022 року або примусового призову, повинен розглядатися як такий, що був схильний до вчинення, прямо або побічно, воєнних злочинів з огляду на саму мету часткової мобілізації, неможливість відмовитися від мобілізаційного наказу та з огляду на умови, в яких розгортався збройний конфлікт", – зазначили там.

Як відомо, Євросоюз з 12 вересня минулого року призупинив спрощений візовий режим із Росією. Сервісний збір зріс із 35 до 80 євро, термін розгляду анкет збільшився з 15 до 45 днів, а туристам віддають низький пріоритет.

При цьому деякі країни ЄС призупинили видачу шенгенських віз росіянам. Серед них Фінляндія, Чехія, Литва, Естонія, Латвія та Польща.

До того ж нещодавно стало відомо, що Міністерство закордонних справ Латвії відновило обмежене приймання візових заяв від громадян Росії в дипломатичних і консульських установах країни за кордоном.

Раніше ми писали, що заяви від росіян на отримання шенгенської візи продовжують приймати такі країни, як Австрія, Хорватія, Іспанія, Франція, Словенія, Швейцарія, Португалія.

Читайте також:
У Франції перед відкриттям Олімпіади відбулися диверсії на залізниці: Потяги скасовують У Франції перед відкриттям Олімпіади відбулися диверсії на залізниці: Потяги скасовують
Наступні зимові Олімпійські ігри відбудуться в Альпах Наступні зимові Олімпійські ігри відбудуться в Альпах
Росія планувала вбити гендиректора німецького виробника зброї Rheinmetall, який допомагає Україні Росія планувала вбити гендиректора німецького виробника зброї Rheinmetall, який допомагає Україні
Російський льотчик здав своїх після ракетного удару по Російський льотчик здав своїх після ракетного удару по "Охматдиту"