USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Франції дозволили російським ухилянтам і дезертирам претендувати на статус біженця

Проте у суді врахували, що в Україні росіяни вже вчинили воєнні злочини
Паспорт РФ
Джерело: відкриті джерела

Національний суд Франції у справах притулку (CNDA) видав постанову, згідно з якою громадяни РФ, які ухиляються від мобілізації для участі у війні проти України, можуть отримати статус біженця в країні. Про це йдеться в рішенні суду.

У CNDA аргументували своє рішення, пославшись на директиву ЄС від 2011 року, згідно з якою статус шукача притулку може отримати особа, "якій загрожує переслідування або покарання за відмову нести військову службу в разі конфлікту, де можуть бути скоєні воєнні злочини".

А суд ЄС постановив, що ця директива поширюється на ситуацію, в якій виконання військової служби саме по собі тягне за собою вчинення воєнних злочинів, навіть якщо відповідна особа брала б лише опосередковану участь у цьому.

"Відмова від проходження військової служби має бути єдиним способом для заявника на отримання статусу біженця уникнути участі у воєнних злочинах, які йому інкримінують", – йдеться в повідомленні CNDA.

Водночас у французькому суді врахували, що в Україні російські військові вже вчинили воєнні злочини, а мобілізація в Росії "була особливо широкою".

"Громадянин Росії, призваний у рамках часткової мобілізації 21 вересня 2022 року або примусового призову, повинен розглядатися як такий, що був схильний до вчинення, прямо або побічно, воєнних злочинів з огляду на саму мету часткової мобілізації, неможливість відмовитися від мобілізаційного наказу та з огляду на умови, в яких розгортався збройний конфлікт", – зазначили там.

Як відомо, Євросоюз з 12 вересня минулого року призупинив спрощений візовий режим із Росією. Сервісний збір зріс із 35 до 80 євро, термін розгляду анкет збільшився з 15 до 45 днів, а туристам віддають низький пріоритет.

При цьому деякі країни ЄС призупинили видачу шенгенських віз росіянам. Серед них Фінляндія, Чехія, Литва, Естонія, Латвія та Польща.

До того ж нещодавно стало відомо, що Міністерство закордонних справ Латвії відновило обмежене приймання візових заяв від громадян Росії в дипломатичних і консульських установах країни за кордоном.

Раніше ми писали, що заяви від росіян на отримання шенгенської візи продовжують приймати такі країни, як Австрія, Хорватія, Іспанія, Франція, Словенія, Швейцарія, Португалія.

Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ