USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У дронах, якими Росія атакує українські міста, виявили понад 50 європейських компонентів, – ЗМІ

За попередні три місяці було здійснено понад 600 атак на українські міста з використанням БПЛА, що містять західні технології
Shahed
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Іранські безпілотники Shahed-131, які використовує Росія для ударів по Україні, містять понад пів сотні європейських компонентів. Про це пише The The Guardian, посилаючись на секретний звіт, який Україна передала до G7.

У 47-сторінковому документі, який подав український уряд до "Великої сімки" у серпні, стверджується, що за попередні три місяці було здійснено понад 600 рейдів на міста з використанням безпілотних літальних апаратів (БПЛА), що містять західні технології.

Згідно зі звітом, який отримало видання, "у безпілотнику Shahed-131 було виявлено 52 електричні компоненти західних компаній, а 57 – у моделі Shahed-136, що має дальність польоту 2000 км та крейсерську швидкість 180 км/год".

П'ять європейських компаній, включаючи польську філію британської транснаціональної корпорації, названо початковими виробниками виявлених компонентів, – ідеться у матеріалі.

"Серед виробників – компанії зі штаб-квартирами в країнах санкційної коаліції: США, Швейцарії, Нідерландах, Німеччині, Канаді, Японії та Польщі", – зазначають у The Guardian.

Автори уточнюють, що, згідно з документом, Іран вже диверсифікував своє виробництво за допомогою використання сирійського заводу, який робить поставки до Новоросійська, але виробництво безпілотників переміщується в Росію, а також в Центральний регіон Алабуга (Татарстан), хоча Тегеран продовжує постачати компоненти.

У документі також йдеться, що уряд Ірану намагається "відмежуватися від надання Росії зброї" і "не може впоратися з російським попитом та інтенсивністю використання в Україні", додають автори.

"У документі немає жодних припущень про будь-які правопорушення з боку західних компаній. Ідеться про те, що Іран зміг адаптуватися й здебільшого використовує комерційні компоненти, "постачання яких контролюється погано або не контролюється взагалі". Згідно з українським звітом, митна інформація показує, що "майже весь імпорт до Ірану походив з Туреччини, Індії, Казахстану, Узбекистану, В’єтнаму та Коста-Рики", – уточняється у статті.

У виданні додають, що депутат Європарламенту, який є членом підкомітету з питань оборони та безпеки Європейського парламенту Барт Грутус, заявив, що координація між розвідувальними службами ЄС була недостатньою для боротьби зі зловживанням західними компонентами. 

"Я думаю, що багато європейських спецслужб навіть не дивляться на санкції", – сказав він.

Також, за даними видання, в українському документі йдеться про те, що пауза в атаках, яка тривала від 17 листопада до 7 грудня минулого року, "ймовірно, була пов’язана з адаптацією безпілотників, призначених для теплого клімату, до української зими", і це "може свідчити про додаткову співпрацю між Росією та Іраном у виробництві та модернізації Shahed-136/131.

"Поставки БПЛА Shahed-136/131 з Ірану до Росії відбуваються через Каспійське море. З Тегерана безпілотники доставляються в іранський порт Амірабад, звідки відправляються в російське портове місто Махачкала", – зазначається у матеріалі.

Ідеться також про те, що на початку липня 2023 року в Україні було збито нову модель Shahed-136 з маркуванням Y002, яка, "можливо, була зібрана на новому виробництві в Росії". Кажуть, що зразок мав іншу форму крила, що "також може вказувати на виробництво в новому місці".

"Росія та Іран вже працюють над новим двигуном для Shahed-136, який повинен забезпечити кращу швидкість і дальність", – ідеться у звіті.

Згідно з заявою G7, до якої входять Франція, США, Велика Британія, Німеччина, Японія, Італія та Канада, а також Євросоюз, у збитих моделях безпілотників було знайдено широкий спектр компонентів, вироблених західними компаніями, зазначають автори.

"Паливний насос, виготовлений у Польщі німецькою компанією Ti Automotive GmbH, материнською компанією якої є британська транснаціональна TI Fluid Systems, був виявлений у Shahed-136, а також мікроконтролер із вбудованою флешпам’яттю та дуже низьким рівнем сигналу. Регулятор падіння напруги з інгібітором виробництва швейцарської фірми STMicroelectronics", – зазначається в документі.

Також, за словами авторів, у Shahed-136 була виявлена ​​інтегральна схема драйвера буферної мережі та транзистор, виготовлені компанією International Rectifier, дочірньою компанією німецької фірми Infineon Technologies AG.

"У моделі Shahed-131 українські експерти визначили 14-канальну інтегровану схему управління живленням, що налаштовується, і мікропроцесор голландської компанії NXP Semiconductor, і силовий транзистор, і інтегральну схему International Rectifier", – пише ЗМІ.

Також було знайдено 32-розрядний мікроконтролер, 32-розрядний процесор, мікроконтролер із вбудованою флешпам'яттю та регулятором падіння дуже низької напруги з інгібітором виробництва STMicroelectronics, а також чіп GPS-трекера швейцарської фірми U-blox.

Що кажуть виробники? 

"U-blox рішуче засуджує вторгнення Росії в Україну. Відразу після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року U-blox припинив усі продажі в Росію, Білорусь та на території, окуповані російською армією в Україні, незалежно від цільового використання. Нещодавно U-blox також вирішив не продавати товари членам Євразійського економічного союзу (зони вільної торгівлі з Росією)", – процитували у виданні речника U-blox.

Представник NXP Semiconductor заявив, що компанія шукає нові способи уникнути зловживання технологією, зазначили у The Guardian.

Новини за темою: Іран продовжує будівництво заводів з виробництва безпілотників у Білорусі та Росії, – ISW

Раніше ми писали, що виробництво дронів в Україні до кінця року збільшиться близько у 140 разів. Про це заявив віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Також він пообіцяв, що кількість ударів по російських кораблях збільшиться.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму