USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

У Дніпрі місцевий допомагав окупантам "обходити" українську ППО: СБУ затримала зрадника

Колаборанта завербували з Кремля в грудні минулого року
колаборант Дніпро
Затриманий зрадник
Джерело: СБУ

Служба безпеки України затримала у Дніпрі ще одного російського агента, який допомагав російським окупантам виявити радіолокаційні станції Збройних сил України, щоб "обійти" українську протиповітряну оборону. Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, чоловік розвідував місця базування систем ППО та логістичні маршрути Сил оборони на території регіону. Насамперед зрадник намагався виявити позиції радіолокаційних комплексів.

"Ця інформація потрібна була окупантам для того, щоб спробувати "обійти" українську протиповітряну оборону під час нових повітряних ударів. Також росіяни планували здійснити прицільні ракетно-дронові удари по українських станціях радіолокації. Ще одним завданням російського агента було вистежити основні траси, якими рухались автоцистерни з паливом у напрямку передової", – розповіли силовики.

Правоохоронці викрили фігуранта ще на початковому етапі його розвідувальної активності. Це дозволило поетапно задокументувати злочинні дії та своєчасно затримати агента, а також встановити його російського куратора – кадрового співробітника ГРУ.

"Жителя Дніпра дистанційно завербували в грудні 2023 року. У поле зору російських спецслужб він потрапив через антиукраїнські дописи в соцмережах", – встановили слідчі.

Правоохоронці повідомили чоловікові про підозру. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Раніше

Кіберфахівці Служби безпеки України затримали у Києві керівників підконтрольного ФСБ РФ інтернет-провайдера з тимчасово окупованого Донецька. Зловмисники співпрацюють з агресором на тимчасово захопленій частині України, але намагалися "легалізуватися" у столиці України, розповіли в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, інтернет-провайдер ділків забезпечує зв’язком штаби російських військ, місцеву окупаційну адміністрацію РФ і так званий "силовий блок" терористичної організації "ДНР".

"Також фігуранти допомогли ФСБ взяти під контроль значну частину інтернет-трафіку в тимчасово окупованому Донецьку. Зокрема на серверах провайдера встановили спеціалізоване обладнання російської спецслужби, яке дозволяє моніторити всі інтернет-дії мирного населення регіону. Насамперед загарбники задіяли апаратно-програмний комплекс для контролю за трафіками інтернет-з’єднань та ідентифікації користувачів ", – зазначили правоохоронці.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат