USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

На Донеччині оголосили примусову евакуацію дітей ще в семи населених пунктах

01.06.2023 19:25 189
Всього планують вивезти 239 дітей
евакуація
Джерело: відкриті джерела

В Донецькій області оголосили примусову евакуацію дітей з семи населених пунктів, всього планують вивезти 239 осіб. Про це інформує пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Примусову евакуацію дітей проведуть у місті Залізне, в селищах Нью-Йорк і Північне, а також у селах Костянтинівка, Іванопілля, Миколаївка та Подільське.

В Мінреінтеграції зазначили, що евакуйовані діти в супроводі одного з батьків або ж законного представника будуть забезпечені безкоштовним прихистком, соціальними гарантіями, гуманітарною допомогою і психологічною підтримкою.

Новини за темою: Депортованим українським дітям у РФ змінюють імена та дати народження, – Верещук

Рішення щодо евакуації було прийняте на засіданні Координаційного штабу з питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану під керівництвом віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

"Члени Коордштабу одностайно підтримали рішення Донецької ОВА про оголошення обов’язкової евакуації 239 дітей із семи населених пунктів Донеччини, де безпекова ситуація залишається критичною", – йдеться в повідомленні Мінреінтеграції.

Що відомо про примусову евакуацію дітей?

7 березня Кабінет міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. 

"Таке рішення було ініційоване та розроблене Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення", – йдеться в повідомленні.

Підставою для проведення обов’язкової евакуації відтепер є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

Діти, що опинилися у зоні проведення бойових дій, не можуть самі про себе подбати. Тому вся відповідальність за них – на дорослих. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. Адже йдеться про її життя.

"Обов’язок держави – оберігати життя і здоров’я дитини. Прийняте сьогодні рішення має спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей. Якщо дорослі не спроможні подбати про безпеку дитини, то це має зробити держава", – прокоментувала Верещук.

Наразі під відповідні критерії застосування примусової евакуації дітей із зон бойових дій підпадає тільки Бахмут.

Дітей у батьків не забиратимуть

У Міністерстві уточнили, що про фізичний примус не йдеться, але відмовитись від евакуації не можна.

"Не йдеться про відбирання дітей у батьків. Не йдеться про застосування фізичного примусу. Але юридична особливість примусової евакуації дітей полягає у тому, що принаймні один з батьків не має права відмовитись від евакуації й має супроводжувати дитину під час евакуації", – зазначила очільниця відомства Ірина Верещук.

Також вона наголосила, що слід пам’ятати про статтю 166 Кримінального кодексу, згідно з якою батьків може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за свідоме піддання дитини фізичній небезпеці.

Читайте також:
Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом Ракети для ППО і HIMARS та бронетехніка: Повний список озброєння, яке отримає Україна від США найближчим часом
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби
Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України
Велика Британія вперше передасть Україні бомби Paveway IV: У чому їхня особливість Велика Британія вперше передасть Україні бомби Paveway IV: У чому їхня особливість