USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

РФ могла модернізувати "Циркони" та запускати їх навіть з вантажних автомобілів, – військовий Гетьман

Україна не може відслідкувати загрозу атаки "Цирконом", аж поки окупанти не запустять ракету
Олексій Гетьман
Військовий оглядач, учасник російсько-української війни Олексій Гетьман
Джерело: скріншот

"Циркон" – це нова ракета, яку РФ прийняла на озброєння лише в січні 2023 року. Про її детальні характеристики в ефірі UWN розповів військовий оглядач, учасник російсько-української війни Олексій Гетьман.

"Ця ракета летить із гіперзвуковою швидкістю на всій ділянці, тобто це справді гіперзвукова ракета, на відміну від "Кинджалу", який розвиває тільки в стратосфері гіперзвукову швидкість, і ця ракета дійсно дуже швидкісна. Максимальна швидкість в неї менше, ніж у "Кинджала", але середня швидкість вища, тому що вона летить постійно з великою швидкістю", – сказав він.

Оскільки ракета летить зі швидкістю приблизно 3 км/с, то вона не може розвертатись на 180 градусів. Допускається тільки незначний маневр.

"3 км за секунду – це означає, що тих 600 кілометрів, які вона долала до Києва, може подолати за 200 секунд, це приблизно 3,5 хвилини, про що всі кажуть... Вона небезпечна не тільки тому що вона несе в собі певну кількість вибухівки, сама кінетична енергія будь-якого тіла, яке рухається з такою швидкістю, – це теж є небезпека. Якщо взяти, наприклад, уламки, то якщо вони рухаються приблизно з такою самою швидкістю, як ракета, то можна порахувати, яку вони набувають кінетичну енергію завдяки високій швидкості руху", – додав Гетьман.

Як Україні вдалося перехопити ракету?

Військовий оглядач пояснив, що ті засоби протиракетної оборони, які ми маємо, не літають з такою швидкістю, як ця ракета. Тобто наздогнати вони були б не в змозі, тому єдиний варіант – це постріл на перехоплення в тій точці, де вони мають зустрітися з цією ракетою.

"Ракета зенітна вже більш маневрена, вона більш швидкісна і вона може завдяки головки самонаведення коригувати свій маршрут і, звісно, вона влучає безпосередньо в ракету. Різниця між протиповітряною і протиракетною обороною в тому, що якщо протиповітряна зенітна ракети може вибухнути поруч з тим, що летить літак, крилата ракета чи ще щось і уламками вже пошкодити цей літальний апарат ворожий, то зенітна ракета протиракетної оборони має влучити безпосередньо в ракету. Тому такі коштовні комплекси Patriot – там дуже високоточна зброя і було збито цих дві ракети, то це означає, що влучання було точно в ракету нашою зенітною ракетою".

Звідки могли запускатися "Циркони"?

Експерт повідомив, що РФ могла допрацювати цю протикорабельну ракету так, що вона могла стартувати з наземних платформ вертикального розташування.

"Тобто це може бути фура. Наприклад, їде фура, по Криму їде велика кількість, і ця фура, що там всередині, ми не знаємо. А там всередині може бути ця пускова платформа для цього "Циркону", вона стала. Ця ракета за декілька хвилин чи секунд розвернулася в бойовий порядок і зробила старт. Вираховувати, де вона знаходиться, до того як був проведений пуск ракети, нам можливо лише завдяки нашим партизанам чи людям, які там знаходяться в Криму, бо в інший спосіб неможливо вирахувати", – каже він.

Крім того, зазначається, що поки не відбувся пуск, то вираховувати, на чому їде ракета та де вона замаскована, практично неможливо.

Чи є у "Циркона" своя особиста персональна установка?

"Так, є інформація, що це може бути щось схоже з "Оніксом", але це поки інформація на 100% невідома. Її пускова установка, скоріше за все, дороблена з якихось інших пускових установок, окремо вона не розроблялася, в цьому сенсу немає. Тому я думаю, що ми незабаром дізнаємося, чим вона уніфіцирована. Я впевнений, що це може бути пускова установка, з якої може запускатися не тільки "Циркон", а й інші ракети чи інші ракети запускаються, і з цієї платформи підлаштували "Циркон", – додав Гетьман.

Що кажуть інші експерти про швидкість підльоту "Циркона" до Києва?

Defense Express стверджує, що ракета "Циркон", якою РФ атакувала Київ, не долетить до столиці за три хвилини.

Зазначається, що після російської атаки "Цирконом" у ЗМІ порахували, що ракета долітає до Києва нібито за три хвилини, а до Одеси та Херсона – за хвилину.

ЗМІ вказали про швидкість ракети в 9000 кілометрів на годину. Однак насправді це невірні дані, стверджує Defense Express.

Експерти пояснюють, що для розрахунку швидкості "Циркона" треба взяти відстань від місця запуску ракети до Києва та отримати час польоту ракети. За простими математичними розрахунками слідує, що у випадку атаки по столиці час польоту ракети близько семи хвилин. 

Проте і ці дані можуть бути неточними, адже будь-яка ракета летить за певною траєкторією. А ще, щоб визначити швидкість ракети, слід знати її точні характеристики, які РФ приховує.

Нагадаємо

Вперше росіяни, ймовірно, вдарили по столиці "Цирконом" 7 лютого, тоді уламки ракети, ймовірно, упали у Деснянському районі. Однак їх кількість була недостатня, а їх ідентифікація зайняла близько п'яти днів.

25 березня окупанти знову завдали удару по Києву двома балістичними ракетами. Силам ППО вдалося їх знищити, однак уламки впали у кількох районах столиці. Є постраждалі та руйнування інфраструктури.

Як встановили фахівці, "Циркон" виявився кращим за Х-47 "Кинджал". Перший все ж таки є гіперзвуковою ракетою, яка може підтримувати постійну гіперзвукову швидкість. А не лише короткочасно розганятися до неї за рахунок твердопаливного двигуна, як це у "Кинджала".

Читайте також:
В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, - Павел В червні Україна отримає перші 180 тисяч боєприпасів у межах чеської ініціативи, - Павел
Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг Лише в чотирьох областях України заклади охорони здоров'я забезпечені укриттями на 100%. Рейтинг
Російські війська можуть використовувати супутникові системи, виготовлені в Україні, – розслідування Російські війська можуть використовувати супутникові системи, виготовлені в Україні, – розслідування
Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія Потенційно в Україні можуть мобілізувати 15–20 тисяч засуджених, – Арахамія