USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Спецтрибунал для Путіна, ймовірно, буде створено до кінця 2024 року, – єврокомісар

Створення трибуналу наразі перебуває на останньому етап
Трибунал
Джерело: відкриті джерела

Спецтрибунал для російського диктатора Володимира Путіна з великою ймовірністю буде створено до кінця 2024 року. Про це повідомив єврокомісар з юстиції Дідьє Рейндерс, передає DW.

Він зазначив, що розглядаються два основні варіанти: міжнародний трибунал на основі багатосторонньої угоди чи спрощене рішення – на основі двосторонньої угоди між Україною та Радою Європи.

Крім того, повідомляється, що в Європейському Союзі було створено нову систему передачі судочинства. Якщо в Україні триває кримінальний процес, у тому числі щодо злочину агресії, то його можна буде перенести до такого спецтрибуналу.

Рейндерс вважає, що створення трибуналу перебуває на останньому етапі.

"Наступний крок – це питання політичної волі. Зараз лише початок року, а до кінця року це має стати можливим", – додав він.

Передісторія створення трибуналу

Україна з моменту початку російського вторгнення закликала західні країни створити спеціальний трибунал з розслідування злочину агресії проти України, який допоможе притягнути до відповідальності вище військово-політичне керівництво РФ.

Україна і країни-партнери навіть розробили три моделі заснування й роботи спеціального трибуналу по злочину російської агресії.

Серед варіантів: 

  1. Створення спеціального трибуналу на основі угоди України з ООН із прийняттям відповідної резолюції Генасамблеї ООН.
  2. Створення трибуналу на основі багатостороннього відкритого міжнародного договору між державами цивілізованого світу.
  3. Створення спеціального трибуналу як суду, що працюватиме на основі українського права та української юрисдикції (тобто буде частиною судової системи України), із залученням міжнародного елементу для його побудови і діяльності (міжнародні судді та прокурори, місцезнаходження у Європі, міжнародна підтримка).

Ще один важливий момент – Україна наполягатиме, щоб злочин агресії РФ проти України розглядався за період не з 24 лютого 2022 року, а з лютого 2014 року, коли РФ анексувала Крим і почала розхитувати Донбас.

30 листопада 2022 року Єврокомісія запропонувала створити спеціалізований незалежний трибунал або спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії Росії.

4 січня 2023 року міська рада Гааги підтримала ініціативу щодо створення спецтрибуналу для Росії. 

Чим важливе створення трибуналу?

Він зможе розслідувати скоєний Росією злочин проти миру, дозволить переслідувати в судовому порядку російську правлячу верхівку, не давши їй піти від відповідальності.

Як він працюватиме?

Передбачається, що на відміну від Міжнародного кримінального суду, спецтрибунал займеться тільки одним злочином Росії – злочином агресії, вчиненим проти миру. Вищі посадові особи держав, як правило, мають імунітети від переслідування – дипломатичні, функціональні, особисті, інші. Однак спецтрибунал ігноруватиме ці імунітети.

Читайте також:
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус