USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Центр Чернігова може отримати статус Світової спадщини ЮНЕСКО

Наприкінці січня цього року такий статус було здобуто для історичного центру Одеси
Чернігів
Джерело: відкриті джерела

Україна разом із міжнародними партнерами готує для історичного центру Чернігова статус Світової спадщини ЮНЕСКО. Про це розповів президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

"Дякую гендиректору ЮНЕСКО Одрі Азулє за її увагу до України, за сьогоднішні зустрічі в Україні. Готуємо для історичного центру Чернігова статус Світової спадщини ЮНЕСКО. Такий самий статус, який нещодавно здобуто для історичного центру нашої Одеси", – заявив Зеленський.

Глава держави також наголосив, що Україна ніколи не буде країною руїн, хоч би як про це не мріяли в Кремлі. Їхні мрії не справджуються.

Історичний центр Одеси – під захистом ЮНЕСКО

Наприкінці січня цього року історичний центр міста-порту Одеса включили до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

"Попри війну, попри спроби росіян завадити включенню Одеси до Основного списку, справедливість все одно виявилася найсильнішою. І ми вкотре доводимо, що Одеса – це українське місто, а ще – душа Європи. Що й відображено в її унікальній спадщині, яку створювали європейці. І тепер ця спадщина – під надійним захистом", – розповіли в Одеській міськраді.

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова зазначила у Твіттері: таке рішення ЮНЕСКО означає, що Одеса буде під захистом організації.

"Дипломатична перемога! Комітет Світової спадщини ЮНЕСКО щойно включив культурно-історичну пам’ятку "Історичний центр міста-порту Одеса" до списку Світової спадщини під загрозою. Це означає, що українське місто Одеса перебуватиме під захистом ЮНЕСКО", – написала Джапарова.

Президент Володимир Зеленський також відреагував на рішення ЮНЕСКО і подякував партнерам, які "допомагають захистити нашу перлину від нападу російських загарбників".

Що передувало цьому рішенню

У серпні 2022 року Мінкульт ініціював включення історичного центру Одеси до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. У жовтні Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл "Історичний центр міста-порту Одеси" для включення до Світової спадщини, а президент Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію комітету Світової спадщини ЮНЕСКО щодо включення історичного центру Одеси до списку.

Читайте також:
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень
ФСБ завербувала двох іноземців: Готували ракетний удар по штабу Сил оборони на Одещині ФСБ завербувала двох іноземців: Готували ракетний удар по штабу Сил оборони на Одещині
Через обстріли енергооб'єктів в Одесі в атмосферу потрапило 549 тонн СО2: Чим він небезпечний? Через обстріли енергооб'єктів в Одесі в атмосферу потрапило 549 тонн СО2: Чим він небезпечний?