USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

"Собака-погризяка" та ВАЗ за 66 мільйонів: В Опендатабот розповіли про помилки та курйози в деклараціях чиновників

Серед найбільш розповсюджених проблем у декларантів – похибки та проблеми з одиницями вимірювання
е-декларація
Джерело: відкриті джерела

В Опендатабот проаналізували близько 200 тисяч декларацій посадовців та виявили багато помилок і курйозів. Серед найцікавіших – мільярдні доходи працівників освіти та АЕС, футболки та домашні тварини.

З березня 2023 року по березень поточного в НАЗК отримали 1,7 тис. звернень з проханням подати виправлені декларації. З них 1,4 тис. людей скористалися можливістю внести правки.

"Похибки та проблеми з одиницями вимірювання – чи не найрозповсюдженіша проблема у декларантів", – розповіли в Опендатабот.

До прикладу, працівник Балаклійської міськради Іван Стовповий у декларації оцінив свій ВАЗ 2106 1978 року у 66 млн гривень.

"Ймовірно, це найдорожчі "Жигулі" на території України", – підмітили в Опендатабот.

А от викладачка Національної академії МВС Юлія Висотенко зазначила, що її чоловік отримав зарплату у 259 млрд гривень. При цьому у 2021 році заробітки чоловіка складали 259 тисяч гривень.

"Очевидну похибку у декларації допустив також Сергій Чопко – майстер 3-ї категорії на Хмельницькій АЕС. Він повідомив, що його дружина, яка працює на тій самій АЕС, отримала зарплатню понад 91 млрд гривень за 2022 рік. Водночас зарплата самого декларанта склала 284 тисячі за той самий період", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що не менш багатою на помилки та цікавою виявилася графа "Цінне рухоме майно". Туди деякі декларанти віднесли своїх тварин.

"Найяскравішим випадком є нардепка ВРУ Устінова Олександра, яка повідомила про "собаку-тапки-погризяку" – лабрадора Коді", – кажуть в Опендатабот.

Ця сама посадовиця задекларувала як цінне майно футболку: "Перша в Україні футболка Ukraine F*ck Corruption".

У інших деклараціях також зустрічаються тварини, проте не так креативно оформлені, зокрема, леви, звичайні коти, миші, папуги, кури, рибки тощо.

"Те, як деякі державні посадовці ставляться до заповнення декларацій, наочно демонструє або нерозуміння важливості декларування, або ж зневагу до суспільства. Йдеться про численні помилки, неточності, заповнення невідповідних полей тощо. Водночас відсутність зручного інтерфейсу для виправлення помилок ускладнює процес коригування випадкових неточностей, а відсутність адекватного покарання за помилки у деклараціях – бажання їх уникнути", – наголосив засновник Опендатабот Олексій Іванкін.

Зазначимо, що від початку повномасштабного вторгнення до осені 2023 року декларації посадовців не перевірялись. Дані за 2021-й та за 2022 роки чиновники мали подати до початку 2023 року, а за минулий рік – до квітня 2024-го.

Нагадаємо, що держслужбовцям спростили подання декларацій до НАЗК. Тепер вони можуть робити це через "Дію". Під час декларування посадовцю треба внести інформацію не тільки про себе, а й про членів родини.

Також раніше ми повідомляли, що НАЗК визначило ТОП-10 порушень у деклараціях. Зазначалося, що, зокрема, декларанти намагаються обійти інформацію про наявність авто або приховати вартість нерухомості.

Читайте також:
Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста Двох посадовців міської ради Дніпра підозрюють у розтраті понад 8,5 млн гривень, виділених з бюджету для тероборони міста
Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ Суд визнав наявність російського громадянства у експосадовиці Мін’юсту, яку раніше викрила СБУ
Тенденція до зниження: Яку кількість декларацій подали чиновники за час повномасштабного вторгнення? Тенденція до зниження: Яку кількість декларацій подали чиновники за час повномасштабного вторгнення?
Кличко задекларував 1 млн гривень доходів за 2023 рік Кличко задекларував 1 млн гривень доходів за 2023 рік