USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Українська військова ліга стартувала. Розмова із президентом УВЛ Святославом Сиротою

Святослав Сирота_2
Президент Української військової ліги Святослав Сирота в ефірі на телеканалі Ukraine World News
Джерело: UWN

Що таке Українська військова ліга? У яких видах спорту змагаються військові? Як її планують розвивати? Гостем Андрія Матвіїва в рамках проєкту "Інсайд. Інтерв'ю" став президент УВЛ Святослав Сирота.

Про Українську військову лігу за останній місяць дуже багато інформації. Про те, що вона створена, про те, що вона буде функціонувати, але не вистачає трішки подробиць. Будь ласка, розкажіть трішки цих подробиць.

Це історія, яка розпочалася минулого літа, коли я був відряджений до Київської військової адміністрації. До нас проходили запити щодо проведення спортивних змагань серед діючих військовослужбовців, які перебувають на пунктах постійної дислокації.

Ми провели тоді великий захід, дуже цікавий. Команди з 12 частин 10 видів спорту були присутні, на спорудах міста Києва ми робили – це було в Гідропарку і на стадіоні "Темп" у Святошині. Ми провели змагання з футболу, пляжного волейболу, з вуличного баскетболу, зі стрільби з лука, дартс, петанк, і воркаут. З точки зору психологічного розвантаження провели і все добре закінчилося.

Восени знову до нас звернулися, ми звернулися до КМДА щодо фінансування самих змагань, а потім вже вирішили не звертатися, а робити власними силами, з бюрократичних причин тощо. Ми знайшли партнерів, які допомогли це провести і вже вирішили тоді утворити військову лігу.

Спочатку так, дійсно, ми хотіли зробити тільки футбол, тому що ми всі розуміємо, що, як колись хтось сказав, що є два види спорту – футбол та всі інші. Насправді це так воно і є, футбол у нас дуже люблять, всі хочуть грати в футбол, але не всі вміють грати. Треба підготовка, як мінімум м'яч зупиняти треба вміти і для інших також були цікаві інші види спорту.

Ми дуже вдячні футбольному клубу "Динамо" Київ, який надав нам величезну допомогу в організації і споруди, і організаційні всі питання.

Ми провели ці змагання, перший кубок такої військової ліги і на цей рік вже шукали можливості продовжити організацію змагань. Але коли вже організовували наше планування, ми отримали дуже багато різних інших пропозицій і зараз отримуємо, опрацьовуємо, і ліга вже пішла розвиватися своїм шляхом.

А пропозиція від кого?

Найперша пропозиція, яка зробила поштовх, – це збірна артистів України. Вона минулого року провела декілька благодійних матчів, грала з "Рухом", з "Вересом", ще з якимись командами, провела фестиваль, де зібрала півтора мільйона гривень і закупила обладнання для військових, безпосередньо тих, хто перебуває в зоні бойових дій.

Вони звернулися з пропозицією об'єднати наші зусилля і продовжити рухатися далі. Водночас зроблю уточнення, що ми робили заходи для діючих військовослужбовців, які перебувають тут на ротації, або задіяні в якихось інших заходах із захисту Батьківщини, але не в зоні бойових дій виконують завдання, а тут, скажімо так, в тилу.

Президент Української військової ліги Святослав Сирота в ефірі на телеканалі Ukraine World News
Джерело: UWN

Тобто мова зараз про Київ чи, можливо, це теж будуть різні міста?

Так, ми хочемо масштабуватися і плануємо масштабуватися цього року більше на інші області. У нас є плани, але коли ми це реалізуємо, тоді будемо про це говорити. Перші два змагання, які ми провели, – це було київського гарнізону, скажімо так. Ті частини, які дислокуються в Києві та Київській області.

Ви сказали про те, що це був запит від військових, від керівництва, я так розумію?

Не тільки. Це в основному запит був від тих людей, які забезпечують морально-психологічне забезпечення військовослужбовців, так звані МПЗ. Це люди, які мають забезпечити четвертий рівень розвантаження військових, які виходять із зони бойових дій через різні заходи – соціальні, культурні, фізкультурно-спортивні.

Тобто коли військовослужбовці виходять із зони бойових дій, вони знаходяться тут, на пунктах постійної дислокації, і вони мають розвантажуватися психологічно – у кого посттравматичний синдром, у кого якісь інші бойові розлади. Треба людям відволікатися від війни, безпосередньо займатися якоюсь іншою справою, щоб не зосереджувати всю свою психологію тільки на бойових діях.

Мова про тих військових, які завтра вже можуть поїхати на схід?

Саме так. Це ті, які можуть поїхати, які повернулися зі сходу, ті, які будуть їхати. На деякий час підрозділи виходять на відновлення, і на цей час вони мають можливість бути залученими до фізкультурно-спортивної діяльності.

Після нашої презентації ми отримуємо постійно різні пропозиції і ми спільно їх опрацьовуємо. Ми домовилися з міською владою, переговорили щодо спортивних споруд з керівництвом і зараз вже проводимо набір до команд для осіб, які втратили кінцівки. Це не тільки військові, це також цивільні, але згідно зі статистикою, більше ніж 50 тисяч людей внаслідок повномасштабної агресії втратили кінцівки в будь-якому виді. На сьогодні діючих команд у нас, наскільки мені відомо, тільки дві – це "Шахтар" зробив і "Покрова" у Львівській області. Можливо, ще є десь, але ми про них просто не знаємо. Є команда в Українській асоціації футболу.

Ми переговорили з місцевою владою, нам надали можливості і спортивні споруди і сказали, що будуть підтримувати. Ми хотіли б зібрати п'ять команд, але скільки людей ми зберемо, зможемо залучити, стільки команд і буде.

Тут питання про команди. Слово "Ліга" припускає, що мають бути сталі команди, які постійно розвиваються, грають. Очевидно, що склади можуть змінюватися через ці ротації. Які команди вже є?

Тут не можна так сказати, що команди. У нас напрямки діяльності дуже різні. Якщо ми спочатку казали, що це буде змагання з футболу, потім долучилися інші види спорту, той же петанк, дартс, стрільба з лука, шахи, наприклад, запропонували нам провести настільний теніс.

Зараз ми кажемо, що Ліга – це більше не як набір команд, це платформа для здійснення різних робіт в різних напрямках діяльності. У нас є мрія утворити такі відкриті простори, такі хаби. Це трохи не реабілітаційний центр, щоб ви розуміли. Тобто ми не ветеран-хаб, ми трохи інше. Ми хочемо зробити простір для ветеранів, де вони можуть не просто збиратися, а займатися фізичними вправами, скажімо так. Це більше спортзал, плюс там кімната психологічної допомоги. Я був в кількох ветеран-хабах, там більше цивільне, юристи, є відкритий простір, коворкінг, але ніде не бачив спортивних залів.

Основне завдання – це залучити. Тому що я, наприклад, знаю від своїх побратимів, які після поранень, які вже не можуть виконувати свої завдання, вони телефонують і кажуть, що "ми майже весь час вдома сидимо". Тобто вони не виходять, у них відсутнє спілкування зі спільнотою. Завдання: їх витягувати та об'єднувати і інтегрувати в суспільство.

Крім того, ми отримали пропозицію, вже опрацювали, і з квітня вже будемо починати робити змагання з кіберфутболу. Тобто ми, в принципі, я вже думаю, будемо їздити по частинах, проводити змагання, потім формувати команду.

Щодо команд, це ж немає такого, як у великому футболі, там "Шахтар", "Динамо" і так далі. У яких частин є можливість, які перебувають на ротації, ті можуть взяти участь. Постійних таких немає. Сьогодні частина знаходиться тут, завтра вона знаходиться в зоні бойових дій. Але ми дуже з багатьма спілкуємось, вони кажуть, що коли повернуться, вони залюбки візьмуть участь у змаганнях.

Ми знаємо, що зараз в зоні бойових дії принаймні в лавах ЗСУ є багато футболістів. Є і відомі футболісти, є і ті, хто на рівні аматорів, можливо, грали, або в другій лізі, які пішли добровольцями. Звертаються до вас?

Не може футболіст, який служить в лавах Сил оборони або в Нацгвардії, перебуває у складі підрозділу, він не може вийти з частини і поїхати пограти. Частина може приїхати або взяти участь згідно з розпорядженням. Тобто командир має зробити наказ на відрядження на змагання. Не може людина просто сказати: "Я служу десь там і хочу взяти участь у змаганнях" – такого не буває.

Щодо футболістів, їх дуже багато, але і регбістів дуже багато, борців. Ще один напрямок, яким ми займаємося, ми плануємо до літа зробити шість документальних фільмів. У нас дуже відомий організатор, продюсер, режисер, який цим займається, – Максим Мовчан. Він вже зняв 15 документальних фільмів про повномасштабне вторгнення і зараз ми плануємо, я думаю, що він до літа планує зняти ці документальні фільми про спортсменів та артистів, які до війни займалися своєю справою, а зараз вони служили або служать у Збройних силах, виконували бойові завдання.

Я думаю, що перший фільм, в принципі, буде про одного з командирів "Вовки Да Вінчі". Це відомий український спортсмен, пауерліфтинг. Я думаю, що це буде чудова перша серія.

 

Читайте також:
Як росіяни вкрали футбольну історію українських залізничників. Розмова з керівником київського Як росіяни вкрали футбольну історію українських залізничників. Розмова з керівником київського "Локомотива" Олександром Єгоровим
Жіноча збірна України з фехтування на шпагах кваліфікувалася на Олімпіаду Жіноча збірна України з фехтування на шпагах кваліфікувалася на Олімпіаду
Стрибнув на 228 метрів: Український стрибун на лижах Марусяк встановив новий національний рекорд Стрибнув на 228 метрів: Український стрибун на лижах Марусяк встановив новий національний рекорд
Офсайди фіксуватимуть по-новому? Футбольні правила можуть знову змінити Офсайди фіксуватимуть по-новому? Футбольні правила можуть знову змінити