USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Супутники зафіксували місце базування нової ядерної бомби РФ "Буревісник", – ЗМІ

Локація з можливим базуванням ракети розташована у Вологодській області
ЯО Буревісник
Джерело: відкриті джерела

Дослідники зі США зафіксували на супутникових знімках імовірне місце базування новітньої ядерної бомби РФ "Буревісник" у Вологодській області. Про це пише Reuters.

Супутникові знімки, зроблені 26 липня, показали нові об'єкти, що будуються біля сховища ядерних боєголовок у районі військового містечка Вологда-20. Це містечко розташовується під селищем Чебсара у Вологодській області – за 500 кілометрів від Москви на північ.

Аналітик дослідницької організації CNA Декер Евелет стверджує, що на зображенні – дев'ять споруджуваних майданчиків. Вони розташовані трьома групами, а навколо них – земляні вали, які мають захистити від атаки або випадкової детонації на одному з майданчиків.

На думку дослідника, на знімках також присутні будівлі, в яких може відбуватися обслуговування ракети та її компонентів. Там розташований і комплекс із п'яти бункерів для зберігання ядерних боєголовок.

Як вважає аналітик, це місце призначене для "великої стаціонарної ракетної системи", якою, ймовірно, і є "Буревісник".

Джерело: Reuters

Дослідник з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері Джеффрі Льюїс також дотримується такої думки. Він вважає, що знімки свідчать про спробу розгортання "Буревісника".

При цьому інші експерти звертають увагу, що зазвичай Росія не розміщує ракетні пускові установки поруч зі сховищем ядерних боєголовок.

Що відомо про ракету "Буревісник"?

У НАТО ця ракета позначена як SSC-X-9 Skyfall – міжконтинентальна ракета глобальної дальності. Уперше про цю ракету російський диктатор заговорив у 2018 році.

За габаритами корпусу ракета порівнянна з крилатою ракетою Х-101 і оснащена малогабаритною ядерною енергоустановкою. При цьому заявлена дальність польоту в десятки разів перевищує дальність польоту Х-101.

Як писали ЗМІ, стартовий двигун ракети – твердопаливний, маршовий двигун – ядерний повітряно-реактивний. Габарити: довжина на старті – 12 м, у польоті – 9 м, корпус у фронтальній проєкції має форму еліпса 1×1,5 м.

Нагадаємо, в тимчасово окупованому Криму росіяни частково відновили радянський склад ядерної зброї "Феодосія-13". Проте поки його використовують як склад для зберігання звичайних боєприпасів армії РФ. 

Читайте також:
Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg
Нардеп-держзрадник Андрій Деркач став сенатором Астраханської області РФ Нардеп-держзрадник Андрій Деркач став сенатором Астраханської області РФ
Трамп заявив, що врегулює війну в Україні за допомогою сили і мудрості Трамп заявив, що врегулює війну в Україні за допомогою сили і мудрості
За тиждень РФ застосувала по Україні понад 800 КАБів і майже 300 дронів, – Зеленський За тиждень РФ застосувала по Україні понад 800 КАБів і майже 300 дронів, – Зеленський