USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Суд у Москві засудив Ігоря Гіркіна до чотирьох років колонії

Гіркіна визнали винним за ч. 2 ст. 280 КК РФ (Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності)
Ігор Гіркін Стрєлков
Ігор Гіркін (Стрєлков)
Джерело: відкриті джерела

Московський суд засудив терориста Ігоря Стрєлкова (Гіркіна), що воював проти України з 2014 року, до чотирьох років колонії. Про це передають російські ЗМІ.

Крім того, йому на три роки заборонили займатися адмініструванням інтернет-сторінок.

Гіркіна визнали винним за ч. 2 ст. 280 КК РФ (Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності).

У повідомленні Об'єднаної пресслужби судів РФ йдеться, що Гіркін "публічно закликав користувачів мережі інтернет до екстремістської діяльності".

Обвинувачення висувалися на підставі двох постів Гіркіна в Telegram. В одному він розмірковував про потенційну здачу Криму російськими військами, в іншому – про невиплату зарплати військовим. Його обвинувачують у закликах до екстремізму. 

Що відомо про Гіркіна?

Гіркіна арештували в Росії в липні 2023 року. Його дружина повідомила, що до них додому приїхали представники Слідчого комітету. Потім його вивели під руки та вивезли в невідомому напрямку, будинок обшукали.

За інформацією російських медіа, Гіркіна затримали після заяви найманця групи "Вагнера". 

Гіркін довгий час служив у Федеральній службі безпеки Росії. В інтерв'ю російським ЗМІ він заявляв, що брав участь в операціях російських силовиків під час окупації Криму Росією у 2014 році, а з квітня 2014-го брав активну участь в окупації Донбасу. Був першим "міністром оборони ДНР" з травня по серпень 2014 року.

Є одним з чотирьох обвинувачуваних у справі про катастрофу пасажирського літака авіакомпанії Malaysia Airlines над Донбасом у липні 2014 року. У липні 2019-го прокуратура Нідерландів оголосила Гіркіна у міжнародний розшук. Для всіх чотирьох обвинувачених у справі MH17 правоохоронці вимагають довічного ув'язнення. 

2022 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України пообіцяло виплатити 100 тисяч доларів "за передачу Ігоря Гіркіна (Стрєлкова) в український полон".

Служба безпеки України і Офіс генпрокурора порушили проти Гіркіна низку кримінальних проваджень "за терористичну діяльність, тортури, вбивства та порушення державного суверенітету". Жоден російський воєнний злочинець не уникне покарання, наголосили в ГУР Міноборони.

Читайте також:
Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ