USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

США послабили заборону на удари по РФ своєю зброєю, – Politico

Росія може піти в атаку на Суми, тому американська зброя може бути використана і у тій частіни кордону
ЗСУ

ЗСУ. Фото ілюстративне

Джерело: Володимир Зеленський

Сполучені Штати Америки дозволили Україні використовувати американську зброю для ураження будь-яких російських сил, що атакують через кордон, а не лише тих, що перебувають поблизу Харківщини. Про це пише Politico.

Зазначається, що українські війська після того, як їм дозволили бити по кордоні поблизу Харківщини. використали американську зброю, щоб принаймні один раз завдати удару по Росії, знищивши цілі в Бєлгороді, і зуміли стримати російський штурм. Але українські та інші європейські чиновники тиснули на США, щоб вони ще більше послабили свої обмеження, дозволяючи Україні завдавати ударів будь-де всередині Росії.

Радник з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив у вівторок, що угода з Україною про стрільбу з американської зброї по Росії поширюється на "всюди, де російські сили перетинають кордон з російської сторони на українську, щоб спробувати захопити додаткову українську територію".

Салліван зазначив, що останніми днями Росія заявляла, що незабаром може перейти на північно-східне місто Суми, яке також знаходиться поблизу російського кордону. Якщо це станеться, політика буде застосована і там, сказав Салліван.

"Це не про географію. Це про здоровий глузд. Якщо Росія атакує або збирається атакувати зі своєї території на Україну, має сенс лише дозволити Україні завдати удару по силам, які завдають удару з-за кордону", – сказав він.

Двоє анонімних американських чиновників зазначили виданню, що дозвіл Україні завдавати ударів усередині Росії у відповідь на зустрічний вогонь з будь-якої сторони кордону не є зміною політики з моменту прийняття рішення в Харкові. Спочатку цей крок характеризувався лише в контексті триваючого штурму Харкова, але це не виключало можливості відбиття інших транскордонних атак.

Передісторія

Раніше уряд США дозволив Україні використовувати їхню зброю в обмежених масштабах проти цілей на території Росії. Це стосується лише контрударів на захист східноукраїнського міста Харків.

До того ж Німеччина дозволила Україні бити наданою нею зброєю по території Росії. Перед цим було відомо, що канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримав президента Франції Еммануеля Макрона стосовно цього питання. Шольц заявляв, що погоджується з президентом Франції, якщо Київ дотримуватиметься міжнародного права під час розміщення поставленої йому зброї.

Тепер у списку тих, хто надав дозвіл Україні бити по РФ їхньою зброєю, – 14 країн. Серед них Франція, Велика Британія, Польща, Литва, Латвія, Естонія, Нідерланди, Швеція, Чехія, Фінляндія, США і Німеччина.

Варто додати, що деякі країни Заходу надають зброю Україні за умовою, що та не буде використовуватися по території Росії. Ці держави аргументують свої рішення тим, що не хочуть ще більшої ескалації між НАТО і РФ.

Однак, як писали аналітики ISW, прорив росіян у Харківській області міг статися зокрема через те, що Захід забороняє Україні атакувати Росію наданою зброєю. На обмеження союзників скаржилися і в самій Україні. Після довгих дискусій деякі країни альянсу все ж дозволили Україні застосовувати свою зброю на території ворога. 

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені