USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

США оцінюють використання армійських коштів для України і шукають додаткові варіанти допомоги, – західні ЗМІ

Радник Білого дому Кірбі каже, що "підтримка України – на першому місці"
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Фінансування армії США для надання Україні негайної підтримки, оскільки більший пакет допомоги поки в глухому куті в Конгресі – запит Байдена на 61 мільярд доларів залишається невирішеним. Тож американські політики шукають додаткові варіанти допомоги, пишуть західні ЗМІ.

За інформацією Bloomberg, дебати щодо використання невеликої кількості резервів Пентагона підкреслюють "шалені зусилля Білого дому знайти будь-яку можливу підтримку для України".

"Але можливе фінансування є мізерним у порівнянні з більш ніж 61 мільярдом доларів допомоги Україні, яку президент Джо Байден попросив у Конгресу дозволити, і офіційні особи Білого дому раніше відмовилися від своєї можливості використовувати додаткові ресурси на користь України. Остаточне рішення ще не ухвалили", – сказав один зі співрозмовників видання.

Білий дім зосереджений на тому, щоб закликати Палату представників ухвалити доповнення до національної безпеки. Очікується, що Байден відновить цей дзвінок у четвер, 7 березня, під час виступу про стан країни.

"Країни ЄС надали приблизно половину суми, яку вони зобов’язалися, але вирішили збільшити потужності, щоб виробити приблизно 1,4 мільйона одиниць до кінця року. Союзники також працюють над тим, щоб допомогти Україні збільшити внутрішнє виробництво. За деякими оцінками, Росія досягла артилерійської та оновленої потужності близько 4 мільйонів снарядів, а також імпортувала сотні тисяч снарядів та іншої зброї з Північної Кореї та Ірану", – додали журналісти.

Додаткові варіанти допомоги Україні

Також напередодні звернення президента США Джо Байдена до Конгресу з промовою "Про стан країни" журналістка "Голосу Америки" розпитала радника Білого дому з питань комунікацій у сфері національної безпеки Джона Кірбі про плани адміністрації президента спонукати Конгрес затвердити додаткове фінансування для України.

"Не хотів би забігати наперед промови президента, однак можу сказати, що він дуже чекає на можливість звернутися до американського народу, конгресменів. Йтиметься і про відновлення американського лідерства на світовій арені. І ось що воно забезпечує: силу об'єднатись у відповіді на виклики, величезні можливості і, безсумнівно, це допомагає впливати на прийняття рішень і дії інших лідерів у всьому світі, особливо супротивників у спосіб, який найбільш відповідає інтересам нашої національної безпеки", – прокоментував Кірбі.

Водночас зауважив, що "підтримка України тут – на першому місці".

"Це означає допомогти українським солдатам досягати успіху в бою проти російської агресії. Але від цього, знову ж таки, виграє наша національна безпека, адже ситуація на європейському континенті змінилася. Якщо ми просто облишимо це і дозволимо Путіну завоювати Україну, чого він все ще хоче, тоді він опиниться на порозі НАТО. Ми продовжимо працювати з Конгресом, щоб забезпечити це додаткове фінансування. Це так важливо! І, звісно, шукаємо всередині нашої власної системи, уряду та всієї адміністрації, чи є ще щось, що ми могли б зробити, щоб підтримати Україну. Але жодне із цих зусиль не зможе замінити обсягу, масштабу, який забезпечило б схвалення запиту на додаткове фінансування", – сказав радник Білого дому.

На запитання щодо схвалення додаткового фінансування Кірбі все-таки засумнівався.

"Важко сказати з упевненістю. Це насправді залежатиме від спікера Джонсона. Ми знаємо, і спікер Джонсон знає: якщо він винесе це на голосування, законопроєкт отримає схвалення. Є достатня двопартійна підтримка цього в обох партіях. Тут немає питань. Справжнє питання: чи винесе він це на голосування? І тільки він може відповісти на це питання", – резюмував політик.

Раніше

Ми виділяли головні тези розповіді Ukraine World News старшого директора Євразійського центру Атлантичної Ради, посла США в Україні у 2003–2006 роках Джона Гербста про сьогоднішні тенденції у політиці Сполучених Штатів Америки. 

  • Спікер Палати представників Майкл Джонсон у скрутному становищі. В його партії є приблизно шість-вісім представників, які зовсім наївні і не розуміють загрози, яку Росія несе для Америки. Ці шість людей не хочуть, щоб США надали більше допомоги Україні.
  • Спікер має право поставити законопроєкт про допомогу Україні на голосування. Але якщо він це зробить, ці партійці діятимуть, щоб зняти його з посади спікера. Так вже було з його попередником Кевіном Маккарті. 
  • Тому Джонсон намагається знайти якийсь шлях, щоб поставити на голосування цей законопроєкт, але не піти зі своєї посади. Поки що він його не знайшов. 
  • Безумовно, те, що ми не можемо вже кілька місяців схвалити допомогу Україні, становить для неї проблему. Мені соромно як американцю, але ми бачимо, як сміливо та розумно Україна воює, і я думаю, що попри цю проблему ви можете ще кілька тижнів чи кілька місяців упоратися із ситуацією.
Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат