USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко – про кризу Республіканської партії в США

Республіканці останнім часом дуже важко знаходять спільну мову
Богдан Яременко в ефірі UWN 19 квітня
Богдан Яременко
Джерело: скріншот

Всередині Республіканської партії США серйозний розкол. Про це в ефірі UWN розповів нардеп від фракції "Слуга народу" Богдан Яременко.

"Ми бачимо, що в Республіканській партії якраз через MAGA (протрампівське крило) є дуже серйозні внутрішні труднощі. Тобто вони дуже важко знаходять спільну мову, різні крила цієї партії. У них назріває дуже серйозний конфлікт, цей конфлікт призводить до зміни спікерів", – каже він.

За словами Яременка, саме цей конфлікт серйозно ускладнює нинішньому спікеру проведення законів і голосування, в тому числі щодо допомоги України.

"Коли слухають наші дискусії про американську політику виглядає так, що Трампа мають обрати для того, щоб він займався Україною, чи Байдена обирають для того, щоб він вирішував наші проблеми. Ні, у них є свій порядок денний, але там дуже серйозний розкол з усіх питань", – зазначає нардеп.

Натомість демократи, за його словами, є дуже корисними та потрібними для України співрозмовниками, тому що вони мають владу та більшість у Сенаті.

Позиції партій

Демократи зазвичай займають ліві позиції з багатьох питань. Вони підтримують національне соціальне забезпечення, в цілому не дуже агресивні в зовнішній політиці. Вони ліберали і відстоюють уряд, підтримують рівність і колективну відповідальність.

Республіканці виступають за обмежене втручання уряду в національну політику. По суті, вони праве крило в американській політичній системі: вони підтримують армію, бізнес, релігію і кампанії на користь людських свобод і особистої відповідальності за свої дії. 

Згідно зі статистикою, молоде покоління виборців частіше підтримує демократів, люди старшого віку, навпаки, тягнуться до республіканців. За республіканців також частіше голосують чоловіки, ніж жінки.

Як партії ставляться до України?

Україна користується підтримкою представників обох американських партій. Зокрема, йдеться про спільне голосування по законопроєктах стосовно підтримки України, покарання Росії за агресію, порушення суверенітету України та інше.

Проте у Республіканській партії вказують на те, що саме за президентства Дональда Трампа Україна отримала летальну зброю.

Демократи ж звинувачують Трампа у хороших відносинах із російським диктатором Володимиром Путіним.

Водночас у грудні 2023 року Республіканська меншість у Сенаті заблокувала на процедурному голосуванні законопроєкт з додатковим фінансуванням, який містив у тому числі допомогу Україні.

Яка партія з’явилася першою?

Демократична партія з'явилася першою. Вона народилася під час війни Америки за незалежність від Великої Британії у 1828 році. Серед президентів США було 15 представників Демократичної партії.

Республіканську партію в 1854 році заснували активісти, що протестували проти рабства. На сьогодні пост президента США займали 19 республіканців.

Читайте також:
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану