USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Справді створює проблеми: Аналітики розібралися, чим РФ може глушити сигнали GPS у Європі

Проблеми із GPS спостерігалися в Польщі та країнах Балтії ще наприкінці грудня, а також 16–18 січня
Російська РЕБ Тобол_2
Джерело: Defense Express

Росія для створення заглушки GPS-сигналів у Європі може використовувати систему "Тобол", яка розміщена в Калінінградській області. Про це пише Defense Express.

Як зазначає видання, РФ час від часу намагається створити перешкоди в роботі супутникової навігації в Європі, і останніми тижнями кількість таких випадків збільшилася. Зокрема, проблеми із GPS спостерігалися в Польщі та країнах Балтії ще наприкінці грудня, а також 16–18 січня.

Відповідні проблеми фіксував сервіс GPSjam, який збирає та ілюструє дані про проблеми із супутниковою навігацією. При цьому відсутність супутникової навігації здебільшого шкодить цивільній інфраструктурі та сервісам, а також створює певні проблеми для авіації та судноплавства.

Джерело: Defense Express

За інформацією аналітиків, джерелом перешкод з великою часткою ймовірності є комплекс "Тобол", розташований у Калінінградській області в селищі Піонерське. Про що пише естонський фахівець Ерік Канніке в соцмережі X.

Як стверджує видання, про існування саме в Калінінградській області комплексу "Тобол" (також відомий за індексом 14Ц227) дійсно відомо досить давно. Зокрема, ще на рівні 2020 року фігурувала інформація про створення цих комплексів у Московській області біля міста Щелкове, а також Червонознам'янська (під питанням), поруч з Улан-Уде в Бурятії, під Уссурійськом на Далекому Сході, під Єнисейськом у Сибіру, під Армавіром у Краснодарському краї, Малоярославцем у Калузькій області (під питанням) та в Калінінградській області.

"Тобол" є стаціонарним і масивним комплексом РЕБ, який дійсно може ставити досить потужні перешкоди на систему супутникової навігації. При цьому вважається, що пригнічується GPS пригніченням самих супутників.

Раніше повідомлялося, що Росія перевершує Україну в радіоелектронній боротьбі, адже інвестувала в РЕБ задовго до вторгнення.

За даними західних ЗМІ, РЕБ окупантів навчилася збивати з курсу ракети HIMARS і високоточні Excalibur.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
Російські війська можуть через місяць-півтора стати в оборону, - командувач Нацгвардії Російські війська можуть через місяць-півтора стати в оборону, - командувач Нацгвардії
Допомога західних партнерів дозволить ЗСУ проводити вдалі контрнаступальні операції Допомога західних партнерів дозволить ЗСУ проводити вдалі контрнаступальні операції