USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Справді створює проблеми: Аналітики розібралися, чим РФ може глушити сигнали GPS у Європі

Проблеми із GPS спостерігалися в Польщі та країнах Балтії ще наприкінці грудня, а також 16–18 січня
Російська РЕБ Тобол_2
Джерело: Defense Express

Росія для створення заглушки GPS-сигналів у Європі може використовувати систему "Тобол", яка розміщена в Калінінградській області. Про це пише Defense Express.

Як зазначає видання, РФ час від часу намагається створити перешкоди в роботі супутникової навігації в Європі, і останніми тижнями кількість таких випадків збільшилася. Зокрема, проблеми із GPS спостерігалися в Польщі та країнах Балтії ще наприкінці грудня, а також 16–18 січня.

Відповідні проблеми фіксував сервіс GPSjam, який збирає та ілюструє дані про проблеми із супутниковою навігацією. При цьому відсутність супутникової навігації здебільшого шкодить цивільній інфраструктурі та сервісам, а також створює певні проблеми для авіації та судноплавства.

Джерело: Defense Express

За інформацією аналітиків, джерелом перешкод з великою часткою ймовірності є комплекс "Тобол", розташований у Калінінградській області в селищі Піонерське. Про що пише естонський фахівець Ерік Канніке в соцмережі X.

Як стверджує видання, про існування саме в Калінінградській області комплексу "Тобол" (також відомий за індексом 14Ц227) дійсно відомо досить давно. Зокрема, ще на рівні 2020 року фігурувала інформація про створення цих комплексів у Московській області біля міста Щелкове, а також Червонознам'янська (під питанням), поруч з Улан-Уде в Бурятії, під Уссурійськом на Далекому Сході, під Єнисейськом у Сибіру, під Армавіром у Краснодарському краї, Малоярославцем у Калузькій області (під питанням) та в Калінінградській області.

"Тобол" є стаціонарним і масивним комплексом РЕБ, який дійсно може ставити досить потужні перешкоди на систему супутникової навігації. При цьому вважається, що пригнічується GPS пригніченням самих супутників.

Раніше повідомлялося, що Росія перевершує Україну в радіоелектронній боротьбі, адже інвестувала в РЕБ задовго до вторгнення.

За даними західних ЗМІ, РЕБ окупантів навчилася збивати з курсу ракети HIMARS і високоточні Excalibur.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам