USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Смертельна трагедія на Дунаї: Українського капітана, який керував лайнером, засудили до в'язниці

Унаслідок трагедії, що сталася 2019 року в Будапешті, загинули 28 осіб
Лайнер Viking Sigyn
Джерело: відкриті джерела

Українського капітана Юрія Чаплинського, який керував круїзним лайнером, що зіткнувся з туристичним судном на Дунаї в Будапешті 2019 року, засудили до п'яти років в'язниці. Про це повідомляє BBC.

Як відомо, у тій трагедії загинули 28 людей, один із туристів досі вважається зниклим безвісти.

Український капітан круїзного лайнера Viking Sigyn заперечував свою провину, але був визнаний винним у грубій недбалості. Очікується, що Чаплинський подасть апеляцію.

У березні 2020 року угорська прокуратура заявила суду, що Юрій Чаплинський не приділив належної уваги і не зосередився належним чином на управлінні кораблем упродовж кількох хвилин під час зливи.

"Він не відчував присутності "Русалки" (туристичного корабля, – ред.), не виходив на зв'язок і не надсилав екстрені звукові сигнали", – заявив суду прокурор Міклош Новакі.

Катастрофа на Дунаї

Трагедія, що сталася на Дунаї, другій за довжиною річці Європи, стала найбільшою за 30 років.

Круїзний лайнер Viking Sigyn зіткнувся з туристичним судном "Русалка" відразу після 21:00 за місцевим часом (19:00 за Гринвічем) 29 травня, коли обидва судна проходили під мостом Маргіт у Будапешті.

Сімох із 35 осіб, які перебували на борту, було врятовано, кілька тіл було швидко знайдено, але інших віднесло річкою, що розлилася, або вони опинилися в пастці всередині човна.

Туристичне судно затонуло через кілька секунд після зіткнення. Унаслідок аварії вижили тільки семеро корейських пасажирів, а один кореєць досі числиться зниклим безвісти.

Чаплинський заявив суду, що "глибоко шкодує" про смертельну ДТП.

"Я не можу позбутися спогадів про цю жахливу трагедію ні на хвилину, не можу спати і думаю, що це те, з чим мені доведеться жити все життя", – сказав він.

 
 

 

 
Читайте також:
Найбільше українські сім'ї витрачають своїх доходів на харчі, - опитування Найбільше українські сім'ї витрачають своїх доходів на харчі, - опитування
Угорщина лякає, що блокуватиме Україні фінансову допомогу ЄС, якщо та не відновить транзит російської нафти Угорщина лякає, що блокуватиме Україні фінансову допомогу ЄС, якщо та не відновить транзит російської нафти
У Польщі чоловік напав з ножем на двох українських підлітків: Хлопці в лікарні У Польщі чоловік напав з ножем на двох українських підлітків: Хлопці в лікарні
Словаччина та Угорщина просять ЄС переконати Україну скасувати санкції проти Словаччина та Угорщина просять ЄС переконати Україну скасувати санкції проти "Лукойла": Погрожують припиненням постачання електрики