USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Смертельна трагедія на Дунаї: Українського капітана, який керував лайнером, засудили до в'язниці

Унаслідок трагедії, що сталася 2019 року в Будапешті, загинули 28 осіб
Лайнер Viking Sigyn
Джерело: відкриті джерела

Українського капітана Юрія Чаплинського, який керував круїзним лайнером, що зіткнувся з туристичним судном на Дунаї в Будапешті 2019 року, засудили до п'яти років в'язниці. Про це повідомляє BBC.

Як відомо, у тій трагедії загинули 28 людей, один із туристів досі вважається зниклим безвісти.

Український капітан круїзного лайнера Viking Sigyn заперечував свою провину, але був визнаний винним у грубій недбалості. Очікується, що Чаплинський подасть апеляцію.

У березні 2020 року угорська прокуратура заявила суду, що Юрій Чаплинський не приділив належної уваги і не зосередився належним чином на управлінні кораблем упродовж кількох хвилин під час зливи.

"Він не відчував присутності "Русалки" (туристичного корабля, – ред.), не виходив на зв'язок і не надсилав екстрені звукові сигнали", – заявив суду прокурор Міклош Новакі.

Катастрофа на Дунаї

Трагедія, що сталася на Дунаї, другій за довжиною річці Європи, стала найбільшою за 30 років.

Круїзний лайнер Viking Sigyn зіткнувся з туристичним судном "Русалка" відразу після 21:00 за місцевим часом (19:00 за Гринвічем) 29 травня, коли обидва судна проходили під мостом Маргіт у Будапешті.

Сімох із 35 осіб, які перебували на борту, було врятовано, кілька тіл було швидко знайдено, але інших віднесло річкою, що розлилася, або вони опинилися в пастці всередині човна.

Туристичне судно затонуло через кілька секунд після зіткнення. Унаслідок аварії вижили тільки семеро корейських пасажирів, а один кореєць досі числиться зниклим безвісти.

Чаплинський заявив суду, що "глибоко шкодує" про смертельну ДТП.

"Я не можу позбутися спогадів про цю жахливу трагедію ні на хвилину, не можу спати і думаю, що це те, з чим мені доведеться жити все життя", – сказав він.

 
 

 

 
Читайте також:
Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування 9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання