USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Питання скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину в СОТ зараз на паузі, – заступник міністра економіки

Качка висловив думку, що "цієї осені ринок заспокоїться"
зерно агропродукція
Джерело: відкриті джерела

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка стверджує, що Київ "поставив на паузу" розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину у Світовій організації торгівлі, щоб вирішити загалом питання торгівлі України з країнами Євросоюзу.

"Це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС. Бачимо, що цю проблему (ввезення української сільськогосподарської продукції, – ред.) усунуть у найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ на сьогодні на паузі", – пояснив торговий представник України на зустрічі в Брюсселі.

Качка також зауважив, що зараз Україна проводить консультації, але не спір як такий.

"Ми не у спорі – не оформляли робочий орган для ведення спору, ми на стадії консультацій. Ми направили (до СОТ, – ред.) цю справу, і для консультацій є 60 днів", – деталізував чиновник.

У зв'язку з цим торговий представник зазначив, що для української сторони важливо знайти "конструктивне рішення в межах усього Європейського Союзу".

"Попри те, що скарги, які направили, вони проти конкретних держав-членів, включно з Польщею, це – системне питання наших відносин з ЄС. Наша мета – наголосити, що ЄС та Україна мають однаковий підхід до торговельних угод. Тому ми бачимо, як розв'язати цю проблему в комплексі так, щоб показати єдність між нами та Польщею, між нами і ЄС, і між Польщею і ЄС", – пояснив Качка.

За словами торгового представника, Україна уже врегулювала митне оформлення товарів, які йдуть транзитом через п'ять сусідніх країн.

"Бачимо, що жодна країна цей транзит не забороняє, це – велике спільне досягнення. У нас залишився єдиний чутливий пункт – це питання того, коли можуть бути відкриті ринки сусідніх країн для українських товарів. Це – мінімальна проблема, тому що ми туди не продаємо багато зернової продукції. Але це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС", – розповів торговий представник.

Водночас Качка висловив упевненість, що проблема із ввезенням української сільгосппродукції буде "усунута в найближчі тижні та місяці".

Говорячи про ситуацію з Польщею, він висловив сподівання, що сторони зможуть повернутися до обговорення після виборів.

"Я не бачу жодних системних перешкод, щоб розв'язувати цю проблему. Це питання часу. До того станом на зараз на адресу Польщі немає запитів на ліцензії на експорт від українських компаній, що є додатковим показником, що немає масивного тиску експорту на внутрішній ринок Польщі. Використовуємо цей час, щоб показати, що в реальності чіткий інтерес українських експортерів – просто експортувати в ті держави – члени ЄС, де запит на українські товари справді високий", – сказав політик.

При цьому висловив думку, що "цієї осені ринок заспокоїться". Крім того, "левова частка" української сільськогосподарської продукції йде через порти Чорного моря в Румунії, балтійські порти, залізницею і автотранспортом.

Раніше

У квітні Європейський Союз готував екстрені обмеження на імпорт українського зерна до п’яти держав-членів після введення односторонніх заборон Польщею та Угорщиною. Про це повідомляє Financial Times.

Високопоставлений чиновник ЄС зазначив, що обговорювані кроки заборонять імпорт продуктів до червня в чотири країни-члени, що межують з Україною, а також в Болгарію, за винятком реекспорту в інші країни – члени Євросоюзу або частини світу.

У листі до лідерів Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії Урсула фон дер Ляєн заявила, що такі кроки будуть "негайно протидіяти" погіршенню ситуації для їхніх виробників пшениці, кукурудзи, олійних культур і насіння соняшнику.

Згодом Польща підготувала транзитні коридори для українського зерна. Про це повідомляє канцелярія президента країни Анджея Дуди.

По них наше збіжжя зможе проходити через Польщу на експорт в інші країни.

Нагадаємо, що 15 вересня Єврокомісія скасувала ембарго на постачання українського зерна. Київ своєю чергою має "запровадити ефективні заходи контролю" за експортом чотирьох категорій сільгосппродукції.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Фіцо переніс складну операцію після замаху Фіцо переніс складну операцію після замаху
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено Замах на Роберто Фіцо: Прем'єр Словаччини – у стабільному стані. Оновлено