USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Слова Буданова про наступ РФ з півночі не так зрозуміли. Зеленський пояснив ситуацію

Найскладніша ситуація на сході, на думку Зеленського
бійці
Джерело: 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців

Керівника ГУР Кирила Буданова не так зрозуміли, коли той кілька днів тому говорив про загрозу російського наступу з півночі. Про це під час пресконференції заявив президент України Володимир Зеленський. 

"Я після цієї заяви (Буданова про можливий наступ росіян з півночі, - ред.) подзвонив генералу Буданову, і він сказав, що трохи не так його зрозуміли. Ми розуміємо, що наступи можуть бути. Я вважаю, що на сході найскладніша ситуація, на мою думку та на думку командування ЗСУ. Вважаємо, що на Харківщині зроблено серйозну роботу, щоб унеможливити потужний наступ з півночі", - сказав Зеленський.

Зупинка наступу росіян у Харківській області дозволила затягнути туди війська, що стояли вздовж російсько-українського кордону і це унеможливило накопичення сильного угруповання на інших ділянках.

Що сказав Буданов

Керівник української військової розвідки в інтерв'ю NV прокоментував загрозу наступу Росії на північ України словами "Скажемо так: проблеми є, вони мають тенденцію до загострення". І додав, що катастрофи немає, але не можна ігнорувати плани Кремля щодо можливої мобілізації 300 тисяч росіян для наступу на півночі та сході.

"Це така для мене трохи анекдотична ситуація. Бо коли всі два роки кричали, що зараз з півночі буде атака, ми всім говорили, що цього не буде. Нічого не було. У той момент, коли ми сказали, що зараз буде атака з півночі, всі одразу - а може, не буде?", - сказав він.

Буданов не уточнив, про які напрямки на півночі може йтися, але додав, що "хороших новин у мене цього року багато не буде".

Раніше голова Центру протидії дезінформації (ЦПД) Андрій Коваленко заявив, що Буданов не мав на увазі наступ з боку Білорусі. За його словами, наступ з півночі та з боку Білорусі - це різні речі. На сьогодні загроз із білоруського напрямку немає.

Чому виникли такі розмови

Ще у травні міністр оборони Рустем Умєров попереджав, що на тлі нового наступу у Хрківській області, розпочатого 10 травня, РФ готується до відкриття фронту на півночі.

Тим часто російські ДРГ часто проникають у Сумській та Харківській областях. Втім наразі Росія не має наступальних резервів на півночі. Однак, це питання часу. 

На початку липня росіяни спробували прорватися у прикордонне село Сотницький Козачок у Богодухівському районі та створити ще одну точку напруженості у Харківській області. За останніми даними, ворожих диверсантів вдалося звідти вибити.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Буданов вважає Telegram загрозою національній безпеці України Буданов вважає Telegram загрозою національній безпеці України