USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Скорочуються третій місяць поспіль: Міжнародні резерви України знизилися до 38,9 млрд доларів

У жовтні міжнародні резерви знизились на 1,9%
гроші
Джерело: відкриті джерела

Станом на 1 листопада 2023 року міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили 38,9 млрд доларів.

Як повідомила пресслужба Національного банку, у жовтні резерви знизилися на 1,9%, що зумовлено інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни в іноземній валюті. Водночас обидва чинники значною мірою були компенсовані надходженнями від міжнародних партнерів.

Там додають, що загалом упродовж жовтня 2023 року динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. Зокрема, операції Нацбанку на валютному ринку України – регулятор у жовтні продав на валютному ринку 3,35 млрд доларів та викупив до резервів 14,0 млн доларів. 

Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця становив 3,34 млрд доларів порівняно із 2,69 млрд доларів у вересні. 

"Зростання інтервенцій насамперед зумовлювалося ситуативним збільшенням попиту на валюту в перші дні переходу від фіксації курсу до режиму керованої гнучкості курсу. Так, з 2 до 6 жовтня чистий продаж валюти Національним банком на валютному ринку становив відповідно до балансових даних 1 151,7 млн дол., майже половину цього обсягу НБУ продав у перший день дії нового курсового режиму. Надалі інтервенції НБУ з продажу валюти стабілізувалися до рівня, що спостерігався до моменту переходу до керованої гнучкості курсу", – зазначають в Нацбанку.

Також на резерви вплинули надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу.

На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 3,31 млрд доларів:

  • 1,59 млрд доларів – макрофінансова допомога від ЄС;
  • 1,15 млрд доларів –  грант від США через Цільовий фонд донорів Світового банку;  
  • 572,7 млн доларів – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 892,5 млн доларів. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 80,1 млн доларів. 

Також у жовтні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на 247,2 млн доларів. 

"Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,2 місяця майбутнього імпорту", – резюмували в Нацбанку.

До речі, станом на 1 серпня 2023 року міжнародні резерви України становили 41,718 млрд доларів. У липні вони зросли на 6,9%, вдруге поспіль оновивши рекордний показник за всю історію незалежності України. Надалі резерви почали скорочуватись.

Зокрема, у вересні резерви зменшилися на 3,2% через операції НБУ з продажу валюти для покриття різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку України.

Додамо

Національний банк України з 3 жовтня перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу.

"За цього режиму офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком відповідно до постанови правління НБУ №18, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року", – йдеться в повідомленні.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні