USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Сі Цзіньпін підтримав "мирний план" країн Африки

План Китаю передбачає переговори під час окупації територій України
Сі Цзіньпін
Джерело: DW

Очільник Китаю Сі Цзіньпін заявив, що його країна підтримує "мирну ініціативу" шести країн Африки. Про це він повідомив під час розмови з президентом Південної Африки Сирілом Рамафосою, передає CGTN.

"Китайська сторона сподівається, що всі миролюбні країни світу, які відстоюють справедливість, почують свій раціональний голос на підтримку мирних переговорів", – сказав Сі.

Рамафоса ж сказав, що ПАР підтримує "мирний план" Китаю щодо війни РФ проти України та висловив сподівання на переговори України та Росії.

"Мирний план" Африки

Лідери шести африканських країн хочуть запропонувати Україні почати переговори з Росією. Йдеться про "мирні перемовини" навіть за умови, що окупаційні війська не залишать українську територію. Заяву адміністрації президента ПАР Сиріла Рамафоси цитував Reuters.

"Шість африканських лідерів запропонують, щоб Україна погодилася розпочати мирні переговори з Росією, навіть якщо російські війська залишаються на її території", – йдеться в заяві.

Повідомляється, що таку ідею просуватимуть шість африканських лідерів, які на початку червня мають намір відвідати Україну на початку червня.

"По-перше, йдеться про припинення бойових дій. По-друге, це основа для тривалого миру", – сказав прессекретар Рамафоси Вінсент Магвенья.

Позиція України

Українське військово-політичне керівництво неодноразово заявляло, що переговорів із Росією чи припинення вогню не може бути без повного виведення російських окупантів із території України, а також воєнної поразки Москви.
Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist