USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Щоб захистися від підробок, у МВС видаватимуть оновленні бланки водійських документів

До голографічного зображення емблеми Міністерства внутрішніх справ додається спеціальне маркування
водійські права
Джерело: відкриті джерела

З 1 серпня сервісні центри Міністерства внутрішніх справ видаватимуть оновлені бланки посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Вони матимуть додаткові елементи захисту. Про це розповів начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

"На захисному покритті бланків до голографічного зображення емблеми МВС додається спеціальне маркування. Воно складається з трьох літер і шести цифр. Такий посилений захист суттєво знизить ризики підробки документів", – сказав він.

Ще одним елементом захисту на бланках свідоцтва про реєстрацію авто буде QR-код, що розміщений у правому нижньому куті.

"Він містить посилання на онлайн-сервіс Головного сервісного центру МВС, де можна перевірити свої документи. Після сканування QR-коду на екрані з’явиться вся інформація, внесена до електронного реєстру, – серія, номер документа та дані про транспортний засіб", – пояснив очільник Головного сервісного центру.

При цьому в Міністерстві внутрішніх справ додали, що всі видані раніше в сервісних центрах МВС документи залишаються дійсними і громадяни можуть ними користуватися.

"Однак за бажанням можуть звернутись до будь-якого зручного сервісного центру МВС та обміняти на новий зразок посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію автомобілів", – заявили у відомстві.

Поліція попереджає про підробку документів

За словами Рудика, Головний сервісний центр МВС зараз активно співпрацює з кіберполіцією у протидії виготовленню фальшивих документів.

"Моніторимо соціальні мережі, досить часто громадяни самостійно нам повідомляють про фейкові ресурси, які пропонують купити водійські документи. Тож усі виявлені посилання та оголошення про підроблені документи ми направляємо до кіберполіції, яка відпрацьовує отримані дані", – говорить правоохоронець.

У Сервісному центрі нагадали, що єдиний спосіб отримати посвідчення водія – пройти практичну підготовку в автошколі, скласти іспити саме у Сервісному центрі МВС.

Українці можуть в кілька кліків подати заяву про заміну водійського посвідчення. Послуга доступна для водіїв, які змінили прізвище, бажають обміняти пластик на цифровий документ, втратили чи пошкодили водійське або отримали тимчасове посвідчення на два роки і хочуть замінити його на постійне. До того ж тепер доставку нового водійського можна замовити в "Дії" на відділення "Укрпошти" чи кур’єром на будь-яку зручну адресу.

Читайте також:
Чоловіки за кордоном не зможуть отримати й обміняти права, якщо не оновили військово-облікові дані Чоловіки за кордоном не зможуть отримати й обміняти права, якщо не оновили військово-облікові дані
В Україні запускають пілотний проєкт з навчання жінок-водійок автобуса В Україні запускають пілотний проєкт з навчання жінок-водійок автобуса
При перереєстрації авто та видачі водійських прав перевірятимуть дані про місце проживання, – законопроєкт При перереєстрації авто та видачі водійських прав перевірятимуть дані про місце проживання, – законопроєкт
Ухилянтів можуть позбавляти прав на керування транспортними засобами: Як це буде Ухилянтів можуть позбавляти прав на керування транспортними засобами: Як це буде